Vesa-Pekka Rannikko: Tikli

Vesa-Pekka Rannikko: Tikli (2020)



Lintu on maalaus on veistos on lintu. Vesa-Pekka Rannikon Tikli vetää puoleensa ensinnäkin siksi, että tikli on lempilintuni (niitä on ilo kohdata suurina parvina Tampereella). Tikli on värikäs kuin pieni papukaija, ja sen laulu on lempeää lurittelua.

Mutta kiinnostaa tässä teoksessa muukin. Veistos on kuin suurista siveltimenvedoista tehty. Niin elävä maalaus, että se on puhjennut ulos kaksiulotteisesta maailmasta. Seuraava askel on herätä henkiin.

Ihmeellistä kyllä, lintu vaikuttaa elävältä juuri siksi, ettei taiteilija ole pyrkinyt pikkutarkkaan kopioimiseen. Eläin on vähän epäselvä niin kuin sen kohtaaminen luonnossakin on: pieni lintu ei mielellään pysy paikallaan odottamassa, että sen jokaisen sulan voisi taltioida muistiinsa rauhassa.

Rauhaton, alati liikkuva eläin on totta tässä veistoksessa, joka on maalaus, on tikli. Siveltimenjälkeä muistuttavat väritäplät ovat liikuttava todiste siitä, miten ihminen on – niin kauan kuin voimme kuvitella ihmisen olleen olemassa – tallentanut näkemäänsä eri tavoin. Aina me ihmettelemme ja aina me yritämme toistaa ihmeen myös muille.

ARVOITUS | Nykytaiteen kesänäyttely. Taidekeskus Purnu (Orivesi) 18.6.-14.8.2022.

Jätä kommentti