Raimo Törhönen: Nature Morte -verkkonäyttely

Raimo Törhönen: Nature Morte. MABD, verkkonäyttely Facebookissa, 11.-29.3.2020.

Kaikkia näyttelyitä ei ole suljettu. Osa on siirtynyt uuteen muotoon.

Raimo Törhösen Nature Morte -näyttelyyn voi tutustua oululaisen taidegalleria MABD:n Facebook-sivuilla. Teokset on mahdollista nähdä kuvina, vaikkei niitä nyt pääsekään näkemään paikan päällä.

Minulle tämä on hieno uutinen, koska tuskin olisin lähtenyt taidegalleriaan Ouluun. Nyt voin tutustua näyttelyn teoksiin kotona.

Taide ei tietenkään pääse oikeuksiinsa valokuvissa. Teosten koko, katseluetäisyys, niiden esineisyys kaikkine taiteilijan jättämine jälkineen – niitä ei valokuvissa ole. Mutta saan sentään jonkinlaisen käsityksen Törhösen teosten sisällöistä.

Heti ensimmäinen maalaus, Keltamot, pysäyttää. Maalauksessa on kolme keltaista kukkaa. Tausta on hämmästyttävän värinen. Se on suklaanruskearuskea, mutainen. Miten kukat voivat kasvaa tällaisessa ympäristössä? Kukinnot ovat nekin jotenkin paksuja ja tukkoisia. Hentojen varsien päissä ne näyttävät vieraan maailman olennoilta. Hieno maalaus!

Näyttelyssä on arkisia esineitä ja asetelmia. Kaksi kahvimukia. Sitruuna. Kukkakimppu maljakossa. Ne on kuitenkin kuvattu surrealismista vihjailevaan tapaan. Sitruuna levitoi. Kahvimukit pöydällä vaikuttavat orvoilta kulkijoilta jollakin suurella ja autiolla torilla. Persoonalliset päärynät rivissä saavat nekin mielessäni ihmismäisiä luonteenpiirteitä.

Saan teoksista ohuen ajatuksen Magrittesta, jolta raskaidenkin asioiden leijuttaminen kävi kevyesti. Kokonaisuutena näyttely viehättää, vaikka sen toteutus valokuvina Facebookissa on hyvin yksinkertainen ja vähän latistavakin. Ehkä ympäristön arkisuus jopa saa keskittymään teoksiin tiiviimmin.

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: