Suljetut: Mikko Metsähonkala (Laikku, studio)

Mikko Metsähonkala: WALDEMAR STENIUS (1870-1922). Kulttuuritalo Laikku (Tampere) 7.3.–29.3.2020.

Kalenterissani lukee tänään: käy Laikussa. Olin suunnitellut vierailua Mikko Metsähonkalan näyttelyyn Kulttuuritalo Laikun studiossa. Siellä on esillä Metsähonkalan näyttely kuvitteellisesta arkkitehdista Waldemar Steniuksesta.

Laikku tiedottaa: ”Näyttely sisältää Steniuksen elämäkerran, päiväkirjamerkintöjä, arkkitehtuuripiirroksia, muotokuvia sukulaisista ja ystävistä, luonnoksia ja fantasiakuvia sekä pieniä viitekuvia aikakauden arkkitehtuurista ja taiteesta luomaan viitekehystä hänen toiminnalleen.”

Tämä kuulostaa lähes kirjalta, ja toivonkin, että tämä kaikki vielä ilmesty kirjana. Metsähonkalan piirroksista on nimittäin ilmestynyt kirjojakin, joista omassa hyllyssäni on lyhyitä tekstejä ja kuvitteellisen historian kuvituksia sisältävä Toisaalta.

Olen ihastunut Metsähonkalan piirroksiin, jotka näyttävät ikivanhoilta. Niiden värimaailma taittuu seepiaan kuin paperi olisi tummunut vuosien ja vuosisatojen myötä.

Laikun näyttelystä löydän verkosta vain kaksi kuvaa.

Yksi on Pirkanmaan menoinfossa. Kuvassa on art deco -henkinen holvikaari, joka on yhtä aikaa valtava puunrunko.

Toinen löytyy Aamulehdestä (juttu on tilaajille, mutta kuva näkyy). Kuvassa on kuvitteellinen Tampereen paloasema. Rakennus on kaunis ja jykevä, ja tuo mieleen Lars Sonckin suunnitteleman Johanneksen kirkon (eli Tampereen tuomiokirkon).

Kuvittelen, että Laikun näyttelyssä olisin pysähtynyt joka ikisen piirroksen eteen ja oivaltanut niistä aina jotakin uutta. Olisin huokaillut niiden kauneutta.

Metsähonkalan ajatuksiin voi tutustua tästä Laikun vuoden 2018 näyttelyn aikaan tehdystä haastattelusta.

EDIT: Sain kuulla, että teoksista on jo olemassa kirja! Sitä saa ostaa nyt Kulttuuritalo Laikun kahvilasta.

EDIT 2: Koko kulttuuritalo Laikku on suljettu, eli kirjaakaan ei sieltä saa.

*

Kirjoitan koronapandemian takia suljetuissa museoissa ja gallerioissa tällä hetkellä vailla yleisöä olevista näyttelyistä. Myös yleisö on suljettu nyt väliaikaisesti ulos taidenäyttelyjen maailmasta. Tavoittelen taidekokemusta ilman, että pääsen näkemään teoksia; yritän täyttää tyhjyyttä, kun meiltä juuri nyt puuttuu niin paljon.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: