Tampereen taiteilijaseuran luentosarja naistaiteilijoista, osa 5

sam_5549Viime keskiviikkona taiteilijaseuran luentosarjalla oli vuorossa venäläinen avantgarde (n. 1906-1922), jota käsiteltiin naisten ja taiteilijaparien kautta. Venäjällä ajalle tyypillistä oli, että taiteilijat kävivät läpi monta eri tyylisuuntaa – saman taiteilijan kautta voi tutustua kubismiin, fauvismiin, futurismiin ja niin edelleen.

Se, mitä jäin ihailemaan, oli taiteilijoiden joustavuus. Taidetta ei haluttu tehdä pelkän taiteen vuoksi vaan käyttöön. Niinpä taiteilijat ulottivat itsensä vaatesuunnitteluun, sisustussuunnitteluun, teattereihin ja balettiasuihin Sergei Djagilevin balettiryhmälle.

Balettiasujen suunnitelmia luennon diakuvista katsellessani muistin, että olen lapsena saanut paperinukkekirjan, jossa on taiteilijoiden suunnittelemia balettipuvustuksia. Etsin kirjan käsiini ja toden totta: siinä on juuri näitä Sergei Djagilevin seurueen esiintymisasuja. (Kirja on Tom Tierneyn Diaghilev’s Ballets Russes Paper Dolls in Full Color, 1986.)

Luennolla mainituista naissuunnittelijoista ei taida olla kirjassa ainuttakaan esimerkkiä, sen sijaan miesten suunnittelemia asuja on kyllä Giorgio de Chiricosta (kuvassa) Pablo Picassoon. Kuulostaa tyypilliseltä naisten osuuden vähättelyltä (tosin, jos naistaiteilijat ovat niminä ostavalle yleisölle vieraampia, ehkä myyntimielessä kannattaakin tehdä kirjoja vain miesten pukusuunnitelmista. Toivottavasti ajat muuttuvat tässäkin asiassa.)

PS Varustauduin luennolle take away -teellä (vihreää teetä ja appelsiinia) pysyäkseni pirteänä. Appelsiinitee istui jotenkin kauniisti luennon kuvamaailmaan. Ensi keskiviikkona sama suunnitelma!

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: