Tampereen taiteilijaseuran luentosarja naistaiteilijoista, osa 2

Luulin, että kirjoittaisin teille tänään luennolla käsitellystä Artemisia Gentileschistä (hänestä on jostain syystä erittäin niukka Wikipedia-artikkeli suomeksi), joka on suuri rakkauteni jo jostain 2000-luvun alusta, kun opiskelin yhtä aikaa taidehistoriaa ja naistutkimusta ja kirjoitin hänestä tutkielmaa. Luennolta tarttui päällimmäisenä mukaan kuitenkin jotain muuta: kukkamaalauksia.

Pohjois-Euroopassa 1600-luvulla rakastettiin kukkamaalauksia. Niitä oli kiva ostaa kotiin, joten niitä maalaavat taiteiijat tienasivat niillä ihan hyvin. Samaan aikaan kun vielä alettiin käyttää laajasti mikroskooppia kasvien ja hyönteisten tutkimiseen (siis taiteilijat myös) ja löydettiin Amerikka (mantere täynnä vieraita kasveja!), kukkamaalauksiin alettiin liittää niin paljon tieteellistä faktaa kuin mahdollista. Kasvit olivat oikeita ja näyttivät juuri siltä kuin pitikin.

Luennolla esiteltiin sellainen saksalainen nainen kuin Maria Sibylla Merian. Hän suuntautui heti alkuunsa taiteessaan tieteeseen: hän tutki ja maalasi kasveja ja hyönteisiä. Hän lähti jopa Surinamiin tutkimaan alueen hyönteisiä ja maalaamaan niistä tieteellisesti päteviä kuvia.

Miksi juuri Merian tuntui tänään minusta niin hienolta tuttavuudelta? Koska rakastan tieteen ja taiteen kohtaamisia. Olen esimerkiksi täysin ihastunut Andreas Vesaliuksen anatomianpiirroksiin. Siinä on jotain mahtavaa, että ennen kameran keksimistä taiteilijoiden oli kuvattava ihan kaikki se, mihin tiede perustui (ja perustuu yhä): kasvit, ihmisen sisäelimet, koko maailma.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: