Kissankorvat (Näyttely: Katriina Oja)

Katriina Oja: Tuoleista ja kissoista. Sampolan kirjasto (Sammonkatu 2, Tampere) 1.-30.9.2016.

img_20160915_175403Kirjastovisiitillä huomasin Sampolan kirjaston aulan vitriineissä Katriina Ojan maalauksia. Ensimmäiseksi näin tuolit: kauniin minimalistisesti maalatuissa, pienissä tauluissa on yksi tuoli kussakin. Punainen nojatuoli, jossa voi kuvitella lukevansa kirjaa. Kirkkaankeltainen pillerituoli yksin, kuin vene aavalla merellä.

Sitten huomasin kissat. Valkoinen kissa näyttää tyytyväiseltä maastoutuessaan valkoiseen tiiliseinään. Vihreässä samettisen näköisessä nojatuolissa istuu keltainen kissa kasvot poispäin. Välillä jopa nojatuolin tyynyllä näyttää olevan terävät kissankorvat.

Ihmisiä ei ole missään, mutta kissat eivät näytä riehaantuneen yksinäisyydestään. Itse asiassa tuntuu olevan selvää, että minä, katsojana, olen kissojen kanssa samassa tilassa. Ne reagoivat minuun. img_20160915_175342

Maalausten tarkka aiherajaus on miellyttävä. Maalaukset ovat kuin studiokuvia: taustalla ei ole arkista hälinää eikä tavaroita. On keskitytty luonteeseen, niin kissojen kuin tuolienkin.

Ainut, mikä häiritsee, on kuvien asettelu vitriineissä. Maalaukset ovat keskellä vitriiniä, juuri siinä kohdassa, jossa lasiovet kohtaavat. Kuvia on kurkisteltava ovenraon luoman sauman ja varjojen takaa. Seinällä ripustus on selkeämpi.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: