Asetelmia ja tilaa (Näyttelyt: Mari Oikarinen & Liisa Karintaus)

Mari Oikarinen ja Liisa Karintaus: ”STILL” JA MUITA ASETELMIA. Taidekeskus Mältiranta (Kuninkaankatu 2, Tampere) 28.5. – 14.6.2016.

Mari Oikarinen: Evergreen (yksityiskohta).

Mari Oikarinen: Evergreen (yksityiskohta).

Mari Oikarisen asetelmissa kukkia on kirjottu kankaalle sekä langalla että ilmeisesti kasvien osilla. Lopputulos on kolmiulotteinen ja vapaa. Näyttää hämmästyttävän yksinkertaiselta ratkaisulta luoda kirjontaan massaa lankavyyhdeillä ja yhteen ommelluilla lankakeoilla, mutta harvoin tällaista näkee. Oivallus toimii.

Tilan ja massan luominen näkyy myös muissa Oikarisen teoksissa. Puisen kukkakimpun kumppanina on sen seinälle venyvä varjo. Kuivatut kasvit on kiedottu yhteen matonkuteilla.

Oikarinen yhdistää kuvan ja sen kohteen saumattomasti yhteen. Hän ottaa palasia asetelmasta itsestään ja liittää ne kuvaan, jonka tekee asetelmasta. Pidän tästä, on kuin kurkistaisi kaivoon, jossa on peili, ja kaikki kertautuu ja kertautuu ja kietoutuu yhteen.

Liisa Karintaus: Flower Still Life I.

Liisa Karintaus: Flower Still Life I.

Myös Liisa Karintaus on asettanut näyttelle asetelmia. Hänen maalauksissaan asetelmat tosin ovat alisteisia väreille ja pinnan rakenteille. Asetelma on jotakin, mitä kuvassa on oltava, jotta kuvan on voinut tehdä. Mutta sitten mennäänkin kuva-aiheen ohi niin pitkälle kuin teos antaa mennä.

Karintaus yhdistää runsasta maalia ja haurasta tyhjää pintaa niin, ettei lopputulos mene tukkoon. Myös ripustus hengittää: suuretkin paperit ovat seinällä ilman kehystä. On tilaa katsella ja ajatella.

Samoin koko näyttelyn aihe antaa tilaa katsella ja ajatella – kun esillä on lupauksen mukaan asetelmia, saa rauhoittua katsomaan, miten ne on tehty. Ei tarvitse aloittaa jokaisen maalauksen kanssa alusta.

Näyttelyn kiertää mielellään kahteen kertaan. Maalauksia on ilo katsella, niissä on energiaa.

PS: Mältinrannassa on vielä pari päivää esillä Kevät-myyntinäyttely. Siellä on vähän liiankin houkuttelevia teoksia, suosittelen!

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: