Rytmiksi ja muodoksi (Näyttely: Samu Raatikainen)

SAMU RAATIKAINEN: Maalauksia. Galleria Saskia (Pirkankatu 6, Tampere) 13.5.–1.6.2016.

Listener, 2014.

Listener, 2014.

Ensin jään seisomaan leveän, tasaisia pintoja ja pivimassaa rytmittävän leveän maalauksen eteen. Samu Raatikaisen näyttelyssä maalaaminen on teko, jolla nähty kokemus muuttuu rytmiksi ja muodoksi. Esillä on abstrakteja, heijastuksia tai vedenpintaa muistuttavia maalauksia sekä pilviä, jotka voivat yhtä hyvin olla jotakin paljon suurempaa: tähtisumua.

Maalausten värimaailma on harmaa, melkein hopeinen. Se on alkutalven väriä, jäätä joka vasta vähitellen alkaa peittää asfalttia alleen. Se on kesän väriä: liian kirkasta auringonpaistetta veden pinnassa. Lätäköitä syksyllä. Kevät, joka sulaa.

Värien lisäksi kankaalla on nonparelleja. En tiedä, ovatko ne nyt ihan oikeita sokerinonparelleja, mutta sellaisilta ne näyttävät: ne ovat yhtä aikaa väriä ja olioita. Jotakin, mitä kasaantuu maalattujen tilojen nurkkiin ja pinnoille.

Ja sitten joukossa on näitä lajittelevia teoksia, joissa värit, pilvikuviot ja pinnat on aseteltu siistiin riviin. Kuin toteamuksena: näistä tämä näyttely koostuu, eri muodoissaan.

Pilvet/tähtisumut on toteutettu niin kauniisti, että niihin voi upota. Niissä riittää perspektiiviä kilometreihin saakka.

Gradual retreat II, 2015.

Gradual retreat II, 2015.

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: