Halu olla yhtä (Näyttely: Liisa Ahola ja Veera Salmio)

Liisa Ahola ja Veera Salmio: Diktaattori. Galleria Emil, studio (Vanha kirjastotalo, 2. krs, Keskustori 4, Tampere). 6.5.–28.5. 2016.

SAM_4540Liisa Aholan ja Veera Salmion Diktaattori on huone, jossa on puhujanpönttö, geneerisen diktatorisia lippuja ja video, jolla marssii sotilasparaateja. Paraateja on eri ajoilta ja eri maista, välillä marssivat hevoset ja panssaritkin. Koko ajan taustalta kuuluu tasainen marssiaskelten rytmi.

Vaikka ymmärrän, että teos on poliittinen, näen kuvien virrassa enemmänkin ihmiseen jotenkin oleellisesti kuuluvaa halua tehdä samaa kuin muutkin tekevät. Kuinka tyydyttävää onkaan, kun ihmismassa kävelee samaan tahtiin! Kuinka mieltäylentävää lieneekään marssia siellä massan keskellä.

En ymmärrä tätä halua, mutta se elää ihmisessä edelleen voimakkaasti. Ei tarvitse kuin astua näyttelytilasta ulos Keskustorille, jossa kymmenet ihmiset tanssivat macarenaa samaan tahtiin. Heillä vaikuttaa olevan hauskaa, kun he saavat toteuttaa yhdessä toimimisen viettiään.

Ehkä kaikessa (niin politiikassa kuin evolutiivisissa vieteissäkin) on kyse vain halusta kuulua joukkoon. Ne ihmisten arkea kurjistavimmatkin poliittiset päätökset tehdään siksi, että kuulutaan johonkin joukkoon (yleensä sattumalta ei siihen, jonka elinehtoja vähennetään) ja halutaan korostaa sitä. Samoin lietsotaan (helposti syttyvää) kansallistunnetta, kun siitä on hyötyä (sodassa milloin mitäkin vastaan).

Viihdyn teoksen luona häiritsevän pitkään.

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: