Tämä on naisten maailma (Näyttely: Kirsti Tuokko)

KIRSTI TUOKKO: MEDEIA JA HÄNEN LAPSENSA – maalauksia

Galleria Saskia (Pirkankatu 6, Tampere) 1.–20.4.2016.

Viesti.

Viesti.

Energiaa – se on ensimmäinen, mitä ajattelen Kirsti Tuokon näyttelyssä galleria Saskiassa. Ensimmäinen huone onkin täytetty voimakkaan punaisilla Medeia-maalauksilla ja muotimaailmaan viittavilla Tasaraita– ja Viesti-teoksilla. Kuvien naiset ovat värikkäästi pukeutuneita, ja heidät on kaapattu maalauksiin kuin valokuvaan, hetkellisesti. Myös Medeiat näyttävät siltä kuin kävelisivät catwalkilla.

Sen jälkeen näyttely yllättää: pääosan saavat lapset, jotka asettuvat maalauksiin kuin vanhoihin valokuviin. Värimaailma on äkkiä hyvin hillitty. Lasten ilmeet ja eleet ovat aitoja tallenteita, ikään kuin maalauksilla olisi esikuvansa (valokuvina) todellisessa maailmassa.

Lasten maailmaan astutaan kuin muistoihin. Pleksin kiiltävä pinta asettaa myös katsojan osaksi kuvien tilanteita. Erityisesti Tuolileikki-maalauksessa löydän oman heijastukseni ihan oikeassa mittakaavassa leikkivien lasten keskeltä.

Tämä on naisten maailma. Äidit ja lapset on ikuistettu mustavalkokuviin, ja viattomasta tuolileikistä kasvaa vuosikymmenten kuluessa kokonaisen muotimaailman oikukas piirileikki.

Party Girls 3, Kolme sisarta.

Party Girls 3, Kolme sisarta.

On hienoa, että matka on ripustettu näin päin: värikkäästä hillittyyn. Toiseen suuntaan kulkiessa tuntuisi, kuin kuvien ihmiset alkaisivat vähitellen taistella huomiosta ja huutaa viestiään läpi. Nyt energisenvärikkäät maalaukset asettuvat paremmin samalle linjalle hienovaraisten kanssa.

Ollaan erilaisia, mutta kunnioitetaan toistemme todellisuuksia (vaikka äidin varjo saattaakin toisinaan olla hurja, musta, päälle vyöryvä massa).

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: