Elämän ydinkysymyksiä (Näyttely: Johannes Klaus Koskinen)

Johannes Klaus Koskinen: RUKOUS. Galleria Ronga (Rongankatu 1 C 9, Tampere) 2.-14.4.2016.

Koskinen_J_KJohannes Klaus Koskisen näyttelyä galleria Rongassa tekee mieli verrata Kalervo Palsaan. Tiedättehän: sellaisia näkyjä, joissa taistellaan uskonnollisten välttämättömyyksien ja seksuaalisten viettien välimaastossa. Symboliikka on vahvaa: rakastellaan joutsenen kanssa, kun käärme katselee katosta. Välillä kuvien ihmisten vaatteet tuovat mieleen esimerkiksi kirkkomaalausten Neitsyt Marian.

Näyttelyssä ei saa valokuvata, mikä jotenkin vahvistaa tunnetta sen tietynlaisesta kielletystä kuvamaailmasta. Tämä on nyt niin voimakas näyttely, että täältä ei haluta edes valokuvien leviävän holtittomasti minnekään (siksi tuo kuva on tuollainen huono mainosjulisteesta napattu otos).

Vaikka taiteilijan tyyli on levoton ja kuvien aiheetkin ovat paikoin häiritseviä (siis siten, että jokaisessa maalauksessa tapahtuu jotakin intensiivistä, eikä lepotaukoja oikein ole), näyttelystä muodostuu kokonaisuus, jossa ei ahdista olla. Se on kummallista.

Yhteen teokseen kirjoitettu lausepari ehkä selittää näyttelyn yllättävän sympaattista tunnelmaa: ”Täällä on aika pelottavaa välillä. Onneksi meillä on karkkia ja sinä.” Kaiken taustalla on siis kuitenkin vain halu selviytyä pelosta huolimatta, halu kestää elämää pientenkin lohdutusten avulla. Karkkia – kenelläpä meistä ei olisi joskus ollut sellainen päivä, jonka karkki on pelastanut.

Uskonnollisen ja ruumiillisen etsinnän yhdistäminen samoihin teoksiin toimii varsin hyvin. Nämä ovat elämän ydinkysymyksiä.

Ja huomenna galleriassa on hitaan taiteen päivä: galleriaan voi mennä keskustelemaan teoksista rauhassa. Näistä voi löytyä mielenkiintoista puhuttavaa, jos keskustelijat uskaltavat heittäytyä mukaan kuvien ehdottamiin juttuihin.

Taiteilijan sivut:

http://prinssiruusunen.wix.com/johannesklaus

 

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: