Jotakin vanhaa… (Näyttely: Majander)

Sanna Majander: Muotoseikkoja. Galleria Ronga (Rongankatu 1, Tampere) 11.7.-30.7.2015.

SannaMajander1Pienet lankakerät hakevat toisistaan turvaa puisessa laatikossa. Seinälle ripustettuna laatikko on kuin vitriinillinen jalokiviä.

Sanna Majanderin tekstiilitaide on monella tapaa iloista ja rönsyilevää. On hauskaa, että teoslistassa miltei jokaisen teoksen tekniikan kohdalla lukee vanha jokin. Vanha verhokangas. Vanhat turkishatut.

Riemastuttavimpia havaintoja ovat kaulakoruiksi punotut, kuivatut marjat ja jäniksenpapanat. Ne muistuttavat elämästä, jossa mitään ei voi päästää käsistä, koska kaikki on tärkeää (joko siksi, että mitään ei ole tai siksi, että luopuminen on mahdotonta mielenterveydellisistä syistä). Samaan installaatioon ripustettu henkarillinen suruadressien nauhoja siirtää tulkintaani. Ehkä mistään ei voi luopua, koska muistot menneestä ovat näissä esineissä kiinni.

Surua löydän myös pyörivästä vauvanvaatehimmelistä, jossa jokaiseen paitaan on kiinnitetty valkoiset siivet. Höyhenet hipovat lattiaa, kun teos vaitonaisesti pyörii edessäni. Ei ole alkua, keskikohtaa eikä loppua.

Vaikka materiaalinkäyttö olisi iloista ja ennakkoluulotonta, lopputulos voi olla hauraan surullinen. On vaikea suhtautua. Täytyy tehdä selvä jakolinja: nyt tutkin tätä teoksen tekniikkaa, nyt katson tätä teosta kuvana, esineenä.

Lumileikkejä-teoksen lumi on valkoisia sideharsorullia. Muistan, kuinka ala-asteella luokkamme poika tuli eräänä talviaamuna kouluun jalka paketissa. Hän oli hypännyt talonkatolta lumikasaan. Iskunvaimennus ei ihan riittänyt.

SannaMajander2

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: