Pintanaarmuja, maisemia (Näyttelyt: Boulter; Kaustinen)

Sebastian Boulter: TIEDÄ MITEN KAIKKI KÄVI, MUTTA ASIOILLAHAN ON TAPANA JÄRJESTYÄ. Marianne Kaustinen: Metsän aika. Taidekeskus Mältinranta (Kuninkaankatu 2, Tampere) 21.6.-7.7.2015.

KaustinenMarianne Kaustisen Metsän aika -näyttely saa uusia ulottuvuuksia, kun lukee taiteilijan käyttäneen löytämiään kaarnanpaloja ja painaneen niillä kuvioita paperille. Kuva muuttuu ikonista indeksiksi, esittävästä kuvasta jäljeksi.

Jälkiä alan muutenkin Kaustisen teoksista etsiä. Mitä on painettu perhosten siipiin? Sulkia, hyönteisiä, karttoja?

Metsä on jatkuvasti muuttuva merkkien pelikenttä, jota me ymmärrämme hiukan. Pinta ei koskaan ole pinta, vaan sen alla on sadoittain tiloja, maailmoja, ekosysteemejä.

Varsin mustavalkoinen tämä näyttelyn metsäkuva on. Siis värimaailmaltaan, ei arvoiltaan.

BoulterSebastian Boulter on maalannut kuvia pienistä epäsiisteyksistä, joiden ohi kävelemme kaupungissa jatkuvasti. Muutama kuva saa minut liikuttumaan, mikä on hassua (miksi mustaan muoviin kääritty putkenpätkä keskellä tietä liikuttaisi ketään?)

Jäljitän liikuttumistani pitkään. Lopulta päättelen sen johtuvan tunnistamisesta: että joku muukin katselee juuri näitä kohtia kaupungeissa. Ei arkkitehtuuria tai ihmisiä vaan ruosteisia ovia, raitiovaunujen sähkölinjoja, rikkaruohoa.

Ristiriita näyttelyyn syntyy kuvilla Sarajevon luodinreikäisistä seinistä. Millaisia ovat pintanaarmut eri todellisuuksissa: meillä ne ovat siivoamatta jääneitä roskia, toisaalla täyttämättä jääneitä ammusten jälkiä.

Ihmisten puuttuminen kuvista tuo niihin yllättävää hellyyttä. Sen sijaan, että katsoisin ihmistä jossakin, katson sitä ihmistä, joka on katsonut näitä paikkoja. Ajattelen häntä kävelemässä yksin, kiinnittämässä huomionsa asioihin. Odottamassa, että saa esittää kommenttinsa näinä maalauksina, tässä tilassa.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: