Syvälle alitajuiseen (Näyttely: Nousiainen)

Anna-Mari Nousiainen: Glitter Stories. Galleria Katko/Galleria Kapriisi (Hämeenpuisto 25, Tampere) 24.6.-19.7.2015.

SAM_3001Mitä sinulle tulee mieleen sanasta videotaide? kysyy Anna-Mari Nousiainen ja 17-24-vuotiaat naiset vastaavat: kaleidoskooppeja, sulanutta muovia, juonettomuutta, mustavalkoisuutta, värejä, glitteriä, psykedeliaa (suora lainaus näyttelyn tiedotteesta).

Tätä kaikkea Glitter Stories tarjoileekin, mutta ei ihan sillä kliseisyydellä, jonka tämä lähtökohta saattaisi mahdollistaa. Tai ei ihan kaikkea: juonettomuus kyllä katoaa nopeasti, kun videota alkaa seurata. Tyttömäisten asioiden väkivaltainen fyysisyys on ihan juonellista, ja vaaleanpunaista muoviponia altistetaan justoraastimelle sellaisella vimmalla, että juoneton harhailu ei kyllä tule mieleenkään.

Video on monin tavoin kuvottava. Sulavaa muovia, verenvärisiä, paksuja valumia. Vellovaa massaa. Huohotusta. Jos kuvavirrassa olisi vielä tuoksu, en varmaan olisi kestänyt videota kertaakaan. Nyt katselin sen kahdesti alusta loppuun, mutta sitten oli pakko poistua – vielä kaukana pääkirjasto Metson tuolla puolen huohotuksen rytmi sekosi askelteni rytmiin.

Vaikka on tiettyä huumoria siinä, että etsii näin vimmaisesti tyttöyden ydintä (hajottaa leluponin, painelee lihapuuteria poskille), mikään videossa ei naurata. Se kurottaa syvälle alitajuiseen unimaailmaan, jossa mikään ei voi olla kauheampaa kuin hampaiden irtoaminen, käsiin hajoava ruumis.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: