Lentämisen taito (Näyttelyt: Goldblatt; Pakarinen)

Kimi Pakarinen: Selin eteenpäin. Tonja Goldblatt: Monotypioita ja metalligrafiikkaa. Taidekeskus Mältiranta (Kuninkaankatu 2, Tampere) 7.3.-24.3.2015.

GoldblattTonja Goldblatt: siipiä. Hyönteisten hauraita osia, joissa asuu lentämisen taito. Miten ne ovat kuin karttoja maailmaan, jonne meillä ei ole mitään pääsyä. Ja irtirevittyinä siivet kertovat eniten meistä itsestämme: mitä me pidämme kauniina ja arvokkaana, me revimme irti, jotta saisimme sen omistaa.

Jääkausi-sarjan teokset saivat tänään äänimaiseman, kun istuin laiturinnokassa Näsijärven rannalla ja kuuntelin, miten jää ratkeilee ja ulisee. Goldblattin kuvaamat jääkaudet voivat olla lätäkönkokoisia tai mantereen-. Samanlaisia kuoleman tiloja ne ovat siitä huolimatta, vain erikokoisille ekosysteemeille.

Goldblatt saa valtavan mahtumaan pieneen tilaan, kaksiulotteiselle paperille. Hänen teoksensa ovat taikalaatikoita, joihin kurkistamalla näkee toisen universumin.

Kimi Pakarisen näyttelyyn siirtyminen tuntuu työläältä tämän jälkeen, kuin kävelisin vastatuuleeen. On äkkiä opittava katsomaan kaukaa, unohtamaan herkät haaveet lentämisestä ja annettava värien uurtaa tiensä näköhermojeni kautta suoraan aivoihin.Pakarinen

Maalaukset tuovat mieleen graffitit jonakin niin alkukantaisena formaattina, että niistä puuttuu tarve esittää. Värien rinnastuminen toisiinsa riittää. Välillä näissäkin rinnastuksissa on herkkyyttä, välillä tuntuu kuin päälleni kaadettaisiin väkisin värikylpyä.

Ehkä näyttelyn runsauden vuoksi ihastun pieneen vihreään maalaukseen. Se osoittaa, että mikä tahansa voi kuljettaa minne tahansa. Maali kankaalla voi viedä minut kesään, maisemaan, mummolan umpeenkasvaneelle polulle, jota en ole ajatellut vuosiin (ja jota ei enää ole).

Oikeasti näissä maalauksissa ei ole mitään mummolamaista nostalgiaa. Näissä mennään eteenpäin, ei vilkuilla taakse. Tämänkaltaiseen rohkeuteen pystyn samaistumaan toisina päivinä, toisina se on vieras ajatus.

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: