Muutosten rytmi (Näyttelyt: Mattila; Hussain)

Raman Hussain (7.-27.2.) ja Heidi Anniina Mattila: Hiljainen pauhu (6.2.-1.3.)  Galleria Emil (Vanha kirjastotalo, Keskustori 4, Tampere).

HeidiMattilaHeidi Mattilan näyttelytilassa on myrsky. Voin kuulla meren pauhun.

Maalauksista puhuttelevimpia ovat ne, joissa meri ei niin selvästi ole. Se on hassua, että näin käy: kun on viite merestä (se yksi hyvin tunnistettava aaltokuva), kaikki muu tulee luetuksi sen kautta ja alkaa kiehtoa enemmän.

Myrskyssä on monta vaihetta ja rytmiä. Hiljainen pauhu -maalauksen pilvimäinen aallonharja tuo mieleen vanhat kartat, sen miten pulloposkinen tuuli puhaltaa valkoisia pilvenhahtuvia meren ylle. Välillä meri on vain pimeydestä haaleasti hohtavaa turkoosia.

Kohti abstrakteja meriä: mitä enemmän myrsky alkaa muistuttaa jotakin muuta, sitä enemmän pääsen sen sisään. Kun meri on pelkkä musta palkki kolmeen osaan jaetulla kankaalla, löydän tasapainon sen kanssa. Olemme vastakkaisissa vaakakupeissa, samanpainoiset olennot, meri ja minä.

Ja kun tuulesta on jäljellä enää pelkkä ajatus, kuva muistuttaa revittyä sanomalehteä. Pimeydestä nousee esiin ainoastaan myrskyn rytmi.

RamanHussainGallerian toisessa huoneessa on monipuolinen Raman Hussainin näyttely. Esillä on suuria mosaiikkeja, veistoksia ja kirjoista tehtyjä teoksia.

Kirjat imaisevat minut puoleensa heti. Kirja on esineenä magneettinen muutenkin, ja kun siitä on luotu teos, kuvallinen tarina, sitä ei voi vastustaa.

Kirjoissa eletään julmaa todellisuutta. Sotilas marssii kanteen sahatun aukon halki, kirja on täynnä nauloja ja tulitikkuja.

Veistosten musta-asuinen sotilas (katsomissuunnasta riippuen) joko nousee lattiasta tai vajoaa siihen. Hän joko raidoittuu mustavalkoiseksi tai ehkä hän hukkaa raitansa ja muuttuu kokonaan mustaksi. Veistossarja on uhkaava, jos sitä ajattelee katsomiskantojen kaventumisena, mustumisena, yksisuuntaisena reittinä.

 

One response to this post.

  1. Posted by Raman on 19 helmikuun, 2015 at 5:28 pm

    Kiitos,
    kaunista pohdinnasta.
    T.Raman

    Vastaus

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: