Evoluutiomystiikkaa (Näyttely: Virtanen)

Ilkka Virtanen: Plan B. Taidekeskus Mältinranta (Kuninkaankatu 2, Tampere) 4.10.2014 – 21.10.2014.

2014-10-16-1616Olen nähnyt ennenkin Ilkka Virtasen tulevaisuusvisioita, evoluutiomystiikkaa. Mutta tapa, jolla veistokset ovat nyt esillä, on mykistävä. Siinä ne tervehtivät katsojaa. Tuntuu kuin astuisin huoneeseen kesken vanhan, tuntemattoman rituaalin.

Ja tavallaan astunkin: kaikki luurankoiset on suunnattu kohti yhtä ainoaa, seinälle ripustettua fossiilia. Jonkinlaista utealiasta palvontaa tässä on meneillään. Näkymä saattaisi olla pimeässä uhkaavakin, mutta valoisana päivänä valkoinen puu (luu) on vain kaunista ja puhdasta.

Taiteilija perustaa utopiansa evoluutiossa kadonneille eläinten ja kasvien risteymille, joita on vaikea ymmärtää. On ylipäätään vaikea ymmärtää elämää, joka ei ole samanlaista kuin oma elämäni on. Miltä tuntuu olla leskenlehti, esimerkiksi?

Nämä kuvitteelliset fossiilit ovat vuoroin vahvasti kasveja, vuoroin luurankoja. Ne ovat teatteria, kuten kaikki historia meille on: esitys, jota yritämme omista lähtökohdistamme tulkita.

Kävelen luurankometsässä ihmeissäni ja ajattelen, millaista on Ilkka Virtasen elämä. Nähdä puu, ja ajatella sitä tällä tavalla.

2014-10-16-1625

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: