Hieman surrealismia, sir?

Samuli Laurinolli: Maalauksia. Galleria Saskia (Pirkankatu 6, Tampere) 5.9.-24.9.2014.

Sininen hetki

Sininen hetki

Ensin niistä huomaa satumaisuuden. Sen jälkeen kaikki pienet yksityiskohdat – talot puiden oksilla, mahdollisuudet. Ja sitten kaikki inhimillistyy: riippumatto kääntyy hymyyn, vedestä nousevat kaksi pallomaista saarta näyttävät…

Samuli Laurinollin maalauksissa mennään toiseen todellisuuteen. Mutta niin kuin taiteessa on, toinen todellisuus paljastaa tuttuja asioita.

Eripari-teoksen lintujen välinen suhde jää vaivaamaan. Keltainen lintu selvästi vähän kyräilee kuninkaankauniille siniselle sinulle, mutta pysyy silti sen kanssa. Ja vaikka poistaisi maalauksesta kaiken ihmisyyteen liittyvän tulkinnan, se on silti täynnä ihmettä: luonnossakin on lintuja, joiden naaraat ja urokset ovat kuin eri lajeja. Miten sellainen maailma toimii?

Sarjakuvamaisissa minimaailmoissa on jotakin upottavaa. Pienet puut, talot ja purot peittävät planeettaa, jonka pinta kuplii sinne tänne. Kaikessa rauhallisuudessaan puunoksille rakentunut maailma on sekin aika pelottava paikka: entä jos tulee myrsky?

Puiden juuret ovat kuin hermosoluja, ja tämän nähtyäni näen ihmisruumiin osia kaikkialla. Maalauksista tulee kummallisen ihonmyötäisiä, peitellyn eroottisia.

Kohtauspaikka II

Kohtauspaikka II

Tässä kohdassa tiedän, että tulkintani saattaa lähteä naurettavalla tavalla ihan vikasuuntaan. Mutta jokin näissä muodoissa on niin orgaanista. Jokin tässä pienten vaihtoehtoisten maailmojen universumissa, se voisi olla ihminen, jonka iholla elää bakteerien keisarikuntia.

Pidän näistä. Nämä eivät anna kerralla kaikkea itsestään, vaikkeivät peittele mitään.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: