Toisen kanssa hengitetty ilma (Näyttely: Nykopp)

LAURI NYKOPP: Suuri Illusiooni. G12 HELSINKI (Annankatu 16, Helsinki) 5.4 –1.5.2014.

Jokin Lauri Nykoppin Suuressa Illusioonissa veti minua puoleensa jo näyttelytiedotteen tipahtaessa sähköpostiini. Ajattelin oitis, että tuon näyttelyn haluan nähdä, joten menen Helsinkiin katsomaan sen. Ja menin.

Galleriassa tunnelma on samanlainen: teokset vetävät puoleensa, kutsuvat lähelle. Niissä on tunnistettavia osia, ne on rakennettu koivuista ja oliiveista. Lopputulos on kaleidoskooppi, hyönteisen katse tuttuun maailmaan.

Teokset ovat tarinoita: samassa kuvassa (Ekpyrotics 050712) on kirkon kupoleja ja laidoilta lyöviä helvetin lieskoja. Tai ehkä kaikki onkin vain aivosähköä: synapsien aktiviista kihinää, jota on kuvattu tietokoneella. Sähköisessä kihinässä on pääkallo, jonka saattaa huomata tai olla huomaamatta teoksen yläreunassa.

Kuvat ovat suuria, elementit niissä pieniä. Teosten valmistustekniikka ei ihan selviä katsomalla. Ne ovat kuin valokuvia, mutta myös jotain muuta. (Ne muistuttavat sellaisia kolmiulotteisia kuvia, joita saa katsella silmät kierossa, kunnes yhtäkkiä paperista pomppaa esiin jotakin.)

Teosten nimessä ja hahmottuvissa osissa on jotakin, mikä tuo mieleen uskontojen maailmanlaajuisuuden. Tästä suunnasta näen myös al-Nurin, saviruukkuun istutetun chilintaimen. Sen saatteena on kirje: ”Taimi / tarvitsee kosteutta: / kahvikupillisen / päivässä // ajatuksella”.

Tässä ympäristössä, suurien kineettisten kuvien herkistämänä, yksinäinen, hento taimi liikuttaa minua. Se tuo mieleen erään ystäväni, jonka ikkunalaudalla kasvaa rivi tuoksuvia mandariineja. Ajattelen ystävyyttä/kasvia: miten monta ihmissuhdetta olisin halunnut pitää hengissä, mutta olen yrittänyt väärin. Ajattelen tätä ystävää, mandariineja, keskusteltuja tunteja. Miten se puhe, toiselle hengitetty ilma, pitää meidät koossa. Koko ihmiskunnan.

(En saanut galleriasta lupaa käyttää ottamiani kuvia, joten kuvia nähdäksenne menkää katsomaan gallerian sivuilta.)

 

One response to this post.

  1. […] jälkeen edessä oli teoksia, joita osasin parin vuoden takaisen kohtaamisen perusteella odottaakin: kaleidoskooppimaisia, valokuvaa monistavia, upottavia, suuria kuvia. Nautin […]

    Vastaus

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: