Jättimäisyyksiä (Näyttelyt: Puoskari; Kivikangas)

Paula Puoskari: Janus ja Justitia – maalauksia ja jättiläisiä. Saija Kivikangas: Milloin se on täydellinen? Taidekeskus Mältinranta (Kuninkaankatu 2, Tampere) 8.3.-25.3.2014.

PaulaPuoskari2Olen ennenkin nähnyt Paula Puoskarin jättiläisiä (ja jäänyt niiden kanssa yhteisymmärrystä vaille). Nyt hahmotan niiden ajatusmaailmaa materiaalien kautta. Jättimäiset hahmot on liimattu paperille, oikeammin kirjansivuille. Kirjoissa kerrotaan ihmisoikeuksista ja tuomittujen siirtämisestä.

Jotenkin hurmaavana alaviitteenä jättiläisille on niiden pää alaspäin seinällä riippuva sukulainen. Erityisesti ihastuin tyhjiin nauloihin keskellä otusta (ikään kuin sen lihakset ja mielipiteet ja muu ihmisyys olisivat jo rispaantumassa siitä irti).

Kaksipäinen Janus on saanut maalauksissa karttamaisen muodon. Musteläikkätesti, saattaisin myös ajatella, jos maalaukset eivät olisi niin kirjavia ja verkottuneita. Hahmo vailla muotoa? Muoto vailla sisältöä? Maalaukset jäävät kummalliseen välitilaan katsomisen ja ymmärtämisen rajalle, johonkin mistä en saa kiinni.

SaijaKivikangasSaija Kivikankaan näyttely on valtava koneisto. Maalaukset ovat niin suuria, että siveltimenvedot muodostavat teitä. On ihanaa katsella, miten valo liikkuu näillä teillä, kun kävelen tilassa edestakaisin.

Puupohjia ei ole maalattu umpeen, ja paikoin öljymaalin öljy leviää tahroiksi viivan ympärille. Maalaukset haisevat. Niiden kanssa on pakko olla monella aistilla, pohtia niiden syntytapaa, fyysisyyttä. Sitä, miten maalilla on oma tahtonsa, jota taiteilija joko haluaa tai ei halua hallita. Joko haluaa luoda illuusion täydellisyydestä tai ei halua.

Äärettömyyksiä. Ajatusten kuvittamista. Liikkuvia otuksia tilassa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: