Identiteettihorisontti (Näyttelyt: Kärkkäinen & Ekrias ja Härkönen)

Reijo Kärkkäinen: Selfportraits & Useless Information. Pavel Ekrias ja Suvi Härkönen: Horizontal Relations. Taidekeskus Mältinranta (Kuninkaankatu 2, Tampere) 16.11.–3.12.2013.

EkriasHarkonenMältinrannan alakerrassa meinasin kävellä päin taideteosta. Pavel Ekriaan ja Suvi Härkösen Horizontal Relations muodostaa niin vakaan horisontin tilaan, että luulin sen olevan vielä kaukana, kun se oli jo viiden sentin päässä otsastani.

Vakaus on tietenkin harhaa. Horisontti liikkuu monimutkaisen näköiselä koneistolla. Se keinuu ja vaappuu. Täyttää koko tilan.

Bonuksena huoneesta on poistettu yksi vitriinikaapisto, ja kaikenlaiset vanhat mittarit ja vivut ovat päässeet esiin. Vesimittareista tulee melkein osa teosta, Mältinrannan menneisyyden horisontti.

Karkkainen1Reijo Kärkkäisen maailma on sarjakuvamainen: osa teoksista on ripustettu peräkkäin kuin sarjakuvaksi, kaikissa on tekstiä ja huomioita. Taiteilija kertoo näyttelyn lähtökohdan olevan omakuva ilman että hän pyrkii näköisyyteen. Omakuva onkin siis enemmän päänsisäisen maailman muotokuva.

Kaikki Kärkkäisen maailmassa tapahtuu englanniksi, populaarikulttuurin yleiskielellä.

(On hassua kuvitella, että toisille se on äidinkieli, niin vahvasti englanti tuntuu merkitsevän siltaa eri kielialueiden välillä. Voin puhua saksalaisen kanssa englantia, tai espanjalaisen – kieleen sisältyy reiluus, kun se on molempien puhujien oppima vieras kieli.)

Paikoin pääsen sisään Kärkkäisen inhimillisyyteen. Hän pohtii, tarvitseeko hän kaikkea tätä, hän miettii, miksi kaikki projektit jäävät kesken. Paikoin en ymmärrä häntä lainkaan.Karkkainen2

(Mutta se on väistämätöntä: jos toisen ihmisen ajatusvirtaan pääsee sisään, sitä ei voi ymmärtää. Siellä voi olla vaikka appelsiiniasfalttia ja norsunjalkafetissi, mistä siitä kukaan toinen saa otetta?)

Erityisesti rakastuin mieheen, joka on tarjouksessa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: