Valumatila (Näyttelyt: Metteri & Martikainen)

MINTA METTERI —  ELÄMISEN KIINNOSTAVA VAIKEUS. VENLA MARTIKAINEN — ILLALLINEN. Galleria Rajatila (Hämeenpuisto 10, Tampere) 26.10. – 11.11.2013.

MetteriMinta Metterin veistokset tuntuvat leijuvan ilmassa ja loikkaavan kohti. Ensivaikutelma on voi kuinka ihania eläimiä! mutta melko pian veistosrykelmien ahdistavammat alavireet alkavat näyttäytyä. Nurkassa ihminen valuu nesteenä lattialle pienten koirien ympäröimänä. Jokin nelijalkainen on hajonnut osiin kesken loikan, pää on tuossa ja takajalat tuolla.

Kaloilla ja pöllöillä on ihmisen silmät. Painavilta näyttävät teokset ovat iluusiota, kevyitä, sanoo gallerian työntekijä, puurosta tehtyjä. Ruispuurosta, näköjään (söinkin ruispuuroa juuri eilen ensimmäistä kertaa elämässäni!)

Satumaailma on yllättävän värikäs ja ilmeikäs, vaikka kaikki on harmaata. Valtava hirviömäinen susi on kuin eläinten painajaisunista. Ja se jänis, se on yksinomaan ihana!

Pitkään aikaan ei ole tullut gallerian ovea avatessa näin vahva tunne siitä, että tätä maailmaa minä rakastan. Ihan niin kuin astuisi sisään sarjakuvaan.

MartikainenAlakerran pimeydessä (vähän liiallisessakin pimeydessä, koska ilman kännykän valoa en olisi nähnyt siellä mitään) on Venla Martikaisen shamanistinen illallinen. Pitsikoristeiset pääkallot sopivat tähän pyhäinpäivän aikaan, tulee mieleen meksikolaiset kauniisti puetut, tanssivat luurangot. Keskellä huonetta varis katselee kun jokin suuri otus istuu ruokapöydässä. Lautanen/tarjotin on tyhjä, kynttilä sammunut.

Musta tila luo ahdistavan tunteen siitä, että joku jossain nurkassa katselee minua. Joku, jota minä itse en näe. Kääntyikö variksen pää äsken? Ovatko nuo pääkallot posliinia vai luuta?

Pimeys on toisaalta ihan miellyttävää. Mutta galleriassa saa koko ajan pelätä, että säikähtää muita galleriavieraita, liikkuvia osasia tässä jähmettyneessä todellisuudessa.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: