Kaaos (Näyttelyt: Kärkkäinen, Aaltonen, Brögvinsson ym.)

Maria Kärkkäinen: prosessiteos MUUTTO; Pirjo Aaltonen: grafiikkaa; Björgvin Björgvinsson: valokuvasarjoja; Galleria Katko: animaatioita. Galleria Kapriisi (Hämeenpuisto 25, Tampere) 9.10.-3.11.2013.

KarkkainenMaria Kärkkäinen muutti omaisuutensa kanssa Galleria Kapriisiin. Taiteilijan vakaana aikomuksena on käydä läpi muuttolaatikoita ja selvittää, mitä hän ottaa mukaansa uuteen asuntoonsa ja mitä ei. Näyttely on siis hieno tilaisuus tavata ihan oikea taiteilija! (Paikalla oli myös kaksi koiraa, en tiedä kuuluivatko ne gallerian vai Kärkkäisen seurueeseen.)

Toisen ihmisen muuton näkeminen tuntuu kauhean tutulta; olen koko aikuisikäni muuttanut milloin mistäkin syystä vähintään kahden vuoden välein (eli juuri kun saa yhdet seinät täyteen taulukoukkuja, seuraa muutto uuteen asuntoon). Muuttaminen on toisinaan ihanaa uuden odottamista, toisinaan rasittavaa vanhan omaisuuden raahaamista paikasta toiseen.

Loppujen lopuksi meillä kaikilla on aika lailla samanlaisia tavaroita. On ruokapöytä ja tuoleja, kirjahylly ja kirjoja, polkupyörä. Silti toisen esineet ovat jollain lailla intiimejä. Millainen kirjamaku hänellä on? Miksi hän on säästänyt tuollaisen tavaran? Karkkainen2

Vieraiden ihmisten kotitavaraa näkee yleensä vain kirpputoreilla, ja siksi näyttelystäkin tulee ensin kirpputorimainen olo (taiteilija kertoikin jonkun tulleen kysymään, onko liiketilaan avattu uusi kirppis). Tekisi myös mieli setviä sekamelskaa taiteilijan puolesta (ulkopuoliselle se on helpompaa).

Jostain syystä taideprojekti näyttää aiheuttavan yleisössä hyvin lämpimiä tunteita. Kärkkäinen kertoi keskusteluista galleriavieraiden kanssa – hänelle on esimerkiksi tarjottu yöpaikkaa – ja näyttelyn vieraskirjassa oli pitkiä tekstejä, joissa taiteilija toivotetaan sydämellisesti tervetulleeksi Tampereelle.

Huomaan itse katsovani projektia taiteena; en tunne Kärkkäistä, enkä tiedä hänen elämästään mitään edes käytyäni näyttelyssä. Minulle ei herännyt tarve toivottaa häntä tervetulleeksi kaupunkiin, minä analysoin tavaravuorten kantamista galleriaan tekona, en elämäntarinana.

Kiinnostavahan se teko on. Muut gallerian näyttelyt jäävät helposti sen varjoon, että yhdessä huoneessa istuu taiteilija selaamassa kirjojaan ja miettimässä, mitkä niistä säilyttäisi.

BjorgvinssonYhdessä Kapriisin huoneessa on Pirjo Aaltosen ja Björgvin Björgvinssonin teoksia. Björgvinssonin valokuvissa näkyy ihmisen jälki luonnossa: rantahiekkaan piirretty sydän vertautuu sulavaan jäätikköön (no en minä tiedä, sulaako se jäätikkö siinä valokuvassa, mutta näin minä sen tulkitsin). Ihmisen tekoja, sumusta paljastuvia katukiviä. Aaltonen

Aaltosen grafiikassa näen syksyn, vaikka ruusut vielä kukkivat. Kurpitsat ovat kypsiä ja lehdet putoavat puista.

Aaltosen kädenjälki on miellyttävällä tavalla ornamenttimainen. En tiedä, mistä vaikutelma syntyy, ehkä kuvan yli kurottavian lehtien toistosta (pahoittelen heikkoa kuvaa, lasi kiiltää ynnä muita tekosyitä).

Alakerran Galleria Katkossa on neljän tekijän animaatioita. Katselin Hinni Huttusen 10 katastrofia, kymmenen lyhyttä animaatiota, joissa tapahtuu kaikkea mahdollista pehmokissan tyhjenemisestä siihen, että äiti kertoo lapselleen, ettei rakasta tätä enää. Huttunen

Ihanan lempeän kuvamateriaalin alta paha olo puskee tehokkaasti läpi. Tykkäsin näistä katastrofeista, vaikken enkä tahtoisi nähdä niitä uudestaan. Selittelemätön, varoittamatta mukaansa tempaava kuvien virta on vaikuttava.

(Ja vähän järkytettynä jatkoin matkaa sen sijaan, että olisin katsellut lisää animaatioita. Ajallisena taiteena animaatiot ovat vähän hankalia, jos on mentävä jonnekin tiettyyn aikaan, ja galleriakäynti vain osuu matkan varrelle.)

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: