Oivallus (Näyttely: Lahtinen)

Lauri Lahtinen: Sateenkaaren tällä puolen. Galleria Ronga (Rongankatu 1, Tampere) 24.8.-12.9.2013.

Lahtinen1Lauri Lahtisen maalaukset yhdistävät ovelasti populaarikulttuurista tutun ympäristön (dekkarisarjat, New Yorkin taksit) ja lapsuudessa lähtemättömän jäljen tehneet lelut. Tai nuo 1980-luvun automainoksissa aina esiintyneet törmäystestinuket!

No, okei, minulla ei ole ollut maalausten hahmojen kaltaisia leluja, mutta lelun tunnistaa kyllä leluksi ja tunnistaminen avaa muistista ovia kummallisiin huoneisiin.

Kaikki teoksissa toimii. Ne herättävät ensin hilpeän oivalluksen (maalauksen nimessä mainittu sateenkaaren pää on sateenkaarivärinen pölyhuiska!) sitten syvemmän tunnistamisen (maalauksen tunnelma vertautuu johonkin, mitä olen kokenut itse) ja lopulta näiden yhdistelmänä syntyy liikutus: tunne siitä, että me ihmiset olemme jotenkin perustavalla tavalla samanlaisia ja me voimme ymmärtää toisiamme. Lahtinen2

Ai että! Rakastuin yhteen maalaukseen niin, että meinasin ostaa sen, mutta sitten aloin käydä mielessäni osamaksuneuvotteluja taiteilijan kanssa (päästessäni kohtaan ja sitten vuonna 2020 maksaisin viimeisen erän päätin, että minun täytyy nyt vain yksinkertaisesti osata nauttia tästä maalauksesta vain tämän hetken verran ja jättää se sitten).

Nämä tutut hahmot ja kuvat vain jotenkin herättävät halun viedä ne kotiin. Maalaukset päästävät minut kiinni johonkin helposti katoavaan osaan minua, ja siitä olisi hienoa pitää kiinni. Ja toisaalta, kuten nähdessäni vanhoja leluja kirpputorilla, minulle herää tarve pelastaa niitä. Ottaa tuo maalauksen robotti kainaloon ja sanoa, että kaikki on ihan hyvin.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: