Poikkeuksellisen kiireistä ja stressaavaa (Näyttelyt: Saarhelo & Tuomaala)

Nanna Saarhelo: Pregnant Moment & Martta Tuomaala: Siivoojan ääni. Galleria Rajatilassa (Hämeenpuisto 10, Tampere) 6.8.2013 saakka.

SaarheloNo niinhän se ehti tämänkin näyttely päättyä ennen kuin kirjoitan siitä tänne! Toisin kuin viime kesänä (jolloin päätin kirjoittaa ihan kaikista Tampereen gallerianäyttelyistä (en päässyt tavoitteeseeni) tänä kesänä päätin ottaa lomaa elämästäni ja ihan hyvällä omatunnolla kuulkaa unohtaa Nokkosen hetkeksi (sekään ei onnistunut; stressasin).

Mutta tahdon kuitenkin kirjoittaa tästä näyttelystä, mennyttä tai ei, koska mitä nyt noita Nokkosen hakutilastoja tutkin, niin ettehän te hae pelkästään nyt justiinsa olevia näyttelyitä täältä vaan taiteilijoita, joiden työ kiinnostaa teitä.

Nanna Saarhelon Pregnant Moment on valokuvasarja raskaana olevasta naisesta. Hän ehkä kamppailee äitimyyttiä vastaan, pohdin, kun nainen yrittää tasapainotella omenaa olkapäällään. Tjaah, enpä toisaalta tiedä; kuka sitä äitimyyttiä nykyään pitää yllä? Ainakaan kukaan ystävistäni, jotka ovat äitejä, eivät pidä (potevat toki syyllisyyttä, jos eivät ehdi siivota – ehkä se on se äitimyytti sitten? – mutta poden minäkin syyllisyyttä, jos en ehdi siivota (minulla ei ole lapsia), joten ehkä se on enemmäkin halua toteuttaa kelvollisen ja siistin ihmisen roolia).

En ehkä ihan päässyt kiinni näihin kuviin. Kaipa se tuntuu tuolta, yrittää ennustaa ennustamatonta, tasapainotella omenaa olkapäällä.

Hienoja hetkiä valokuvissa joka tapauksessa on. Pitkä, riviin asetettu kuvasarja naisesta aina samassa asennossa, selvästi eri päivinä otettuja kuvia. Hieno muotokuvapäiväkirja! Jotenkin se yksinkertaisuudessaan muistuttaa omaa päiväkirjaani, johon kirjoitan joka päivästä muistiin kolme asiaa. Samalla, kun mietin talletettavia asioita, tajuan joka päivä, miten monta asiaa en koskaan saa talteen. Niin toimivat myös nämä valokuvat: nainen on talletettu, mutta onko hänestä saatu oikeastaan talteen mitään olennaista?

Pidin myös nuppineuloilla seinään kiinnitetystä kuvasta, jossa on seinä, johon on nuppineuloilla kiinnitetty kuva. Historian kerrostumia. Tuomaala

Martta Tuomaalan videoteos melskasi alakerrassa. Mielenkiintoinen rinki videoita, ruutuja, joista jokaisessa puhuvat kasvot. Puhuvat ihmiset voi kohdata yksi kerrallaan, jäädä kuuntelemaan. Melussa suomenkielisten siivoojien jutuista oli vaikea saada selvää, mutta tekstitetyt tarinat tempasivat mukaansa.

Siivoojien kertomuksia. Kerrankin, kovalla äänellä.

Ja vaikka yleensä en heti tykkää meluisista teoksista, tämä oli jäsenneltyä melua (puhetta). Tätä oli mukava lähestyä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: