Graffiti/taide (Näyttely: Ojanperä & Söderhoml)

Essi Ojanperä & Linda Söderholm — CriminART. Galleria Rajatila (Hämeenpuisto 10, Tampere) 25.6.2013 saakka.

CriminART”CriminART on kon­sep­tu­aa­li­nen tai­deo­teos, joka käsit­te­lee graf­fi­tin suh­detta kor­kea­kult­tuu­riin ja tai­tee­seen.” kertoo näyttelyn tiedote.

Tämä tarkoittaa, että galleriaan on tehty yksi iso graffiti ja ripustettu sen seuraksi sarja valokuvia graffitien maalaamisesta. Alakerrassa on graffitihenkinen valomainos ja ääninauhalla muunnetut äänet keskustelevat mm. siitä, miten laillisen graffitin tekeminen eroaa laittomasta (esimerkiksi siten, että lailliseen tulee käytetyksi enemmän aikaa).

Näyttely jättää vähän sellaisen ”mitähän tästä sanoisi”-tunteen. Valokuvat ovat hyviä, seinälle tehty graffiti aika perustavaraa (kolme kirjainta, taustalla jonkinlaisia kuplia). Alakerran haastatteluja on ihan kiinnostavaa kuunnella, mutta umpipimeässä huoneessa kuunteleminen käy äkkiä raskaaksi (varsinkin kun äänet on muutettu sellaisiksi mölisevän mataliksi, että kuuntelemista täytyy oikein pinnistellä).

Ei tämä minulle avaa graffitin ja korkeakulttuurin suhdetta, mutta sellaiseen paikkakin on väärä. Rajatilassa olen tottunut näkemään vaikka mitä; en odota siltä elitististä korkeakulttuuria, enkä järkyty jos näen gallerian seinillä jotain, mikä ei ehkä muistuta käsitystäni taiteesta. Ja nämä teokset (valokuvat, ääninauha) kyllä muistuttavatkin taidetta, joten eivät ne sikälikään riko mitään rajaa tai tabua.

Tämä on hankala aihe. Graffiti alkaa olla banksyineen niin hyväksyttyä valtavirtaa jo, tavallaan, ettei sen vaarallisuutta ole enää helppo esittää. Graffitien muotokieleen törmää mainoksissa, tatuoinneissa, netissä. Vaikka onhan sillä edelleen sekin puolensa, että tehdään laittomia kuvia yön pimeydessä (mutta sitä puolta ei voi esittää gallerian päivänvalossa).

Äh, en tiedä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: