Toisten jäljillä (Näyttelyt: Lappalainen & Turunen)

Emma Lappalainen: Keskeneräisyyden kieli; Harri Turunen. Taidekeskus Mältinranta (Kuninkaankatu 2, Tampere) 18.6.2013 saakka.

EmmaLappalainen1

Emma Lappalaisen grafiikka ja valokuvat luovat kauniin kokonaisuuden. Maailma on aina vähän etäällä, toisaalla; silta ehkä vie tai ehkä ei vie joen yli; päiväkirja täyttyy merkinnöillä asennoista, joissa päivät kuluvat; hissit jatkavat loputonta matkaansa ylös ja alas.

Mustavalkoinen näyttely on löytö: kuin katselisi vanhasta talosta löytyneitä vieraan ihmisen elämän jälkiä. Miten lähelle toisiamme me pääsemmekään yhden kuvan kautta!

EmmaLappalainen2

Kaupunkikuvissa herkkyys katoaa mahtipontisuuden taakse. Valtavat julkisivut, ikuisesti kulkevat teollisen suuret hissit, sillat jne. ovat kiinnostavia, mutteivät ihmisen mittakaavassa. Sen sijaan pienet kuvat hauraista kasvinosista ja sulista tulevat lähelle. Pidän siitä, että värikkäät linnunsulatkin on kuvattu mustavalkoisina. Värit ovat aina vain tulkintoja, yrityksiä toistaa valon aallonpituuksia.

Seinällinen pieniä päiväkirjamerkintöjä on toteutettu hienosti. Kuvissa on mukana viikonpäivä ja päivämäärä. Mitä itse ajattelin maanantaina 8. huhtikuuta?

Kaikkein vaikeinta on tallentaa sitä, mitä me enimmäkseen olemme: mitä minä ajattelen silloin kun en ajattele mitään erityistä, millaiset prosessit minussa toimivat tämän tekemisen taustalla, mikä minä olen, jos en ole työni, tiskaamiseni, bussissa istumiseni, tämä blogi?

Harri Turusen näyttelyssä on veistoksia, joissa jotakin liikkuvaa ja pehmeää on vangittu puukaltereiden taa. Aina tulee sanomista -teoksen pallomeripallot ovat jonkinlainen mittari. Kylmä sininen ja lämpimän kuplivat oranssit, punaiset ja keltaiset kohtaavat keskellä. (Teos on kuin tanssi: vaikken ymmärrä sen kertomaa tarinaa, pidän sen katselemisesta.)

 

 

HarriTurunen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: