Ja siellä oli haikeaa, siellä oli kivaa (Näyttely: Piispa)

SAARA PIISPA – stipendinäyttely. Galleria Saskia (Pirkankatu 6, Tampere) 15.5.2013 saakka.

SaaraPiispa1Saara Piispan maalaukset ovat kuvia elokuvista, joita melkein on olemassa, muttei ihan. Mustat muumiot, elävät kuolleet ja itkevät merimiehet asuvat näissä satumaisissa maalauksissa.

Piispa käyttää värejä hienosti. Sininen meri syvenee tummemman siniseksi, levylle levinnyt maali saa uuden merkityksen lumihankena. (Erityisesti nautin näyttelyn sinisistä, mikä on ihmeellistä, koska sininen jättää minut yleensä kylmäksi (heh).) Maalaus, jossa on kaksi jääkarhua sinivalkoisessa maisemassa on älyttömän kaunis.

Tässä näyttelyssä kävi niin, että mitä pidempään maalauksia katselin, sitä enemmän niistä pidin. Aluksi olin jotenkin lannistunut siitä, miten paljon työtä kunkin teoksen katseleminen vaatii, mutta pian huomasin, että eihän tässä kukaan muu minulta vaadi mitään kuin minä itse. Mikä pakko minun on suhtautua maalauksiin kuin tehtäviin? Maalausta voi ihan vain katsella miettimättä, löytääkö siitä ihan kaiken.SaaraPiispa2

Ja niin minä pääsin sisään Piispan elokuvamaailmaan. Ja siellä oli haikeaa, siellä oli kivaa. Värit tekevät maalausten pienoismaailmoista melkein koruja. Niissä on jotain vanhaa, josta ei saa kiinni.

(Oivallus antoi lisäpotkua tähän kirjoittamiseenkin. Ajattelin ennen näyttelyä, että miksi ihmeessä minä tätä blogia kirjoitan, minusta on taiteelle enemmän haittaa kuin hyötyä (en aina jaksa uskoa, että tadekokemuksia pitäisi muuttaa sanoiksi), mutta näyttelyn jälkeen tajusin, ettei kokemukselle pidä asettaa vaatimuksia. Jos koen muuttamalla asioita sanoiksi, se ei automaattisesti tee kokemuksestani huonoa.)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: