Ilman taidetta en voisi

2013-05-08-837Tänään oli mielenosoitus Tamkin kuvataiteen koulutusohjelman säilyttämiseksi. Tuntuu surrealistiselta, että tässä samassa kaupungissa elää ihmisiä, joiden mielestä raha on tärkeää ja ihmisten tekemä taide ei ole tärkeää, mutta niin ilmeisesti on, koska koulutusohjelmaa uhkaa lakkautus.

Katselin mielenosoitusta ja kuljin sen mukana jonkin matkaa. Katselin sitä hienoa yhteisöllisyyttä, joka porukassa näytti olevan. Liikutuin siitä, miten hienoa niillä ihmisillä näytti olevan yhdessä. Sen jälkeen tajusin, että joku ulkopuolinen lakkauttaa tuon kaiken, tuota koulutusta ei sitten enää ole, tuota yhteisöä ei ole.

Ihmiset huusivat ”Ilman taidetta en voisi elää!” ja sen yksinkertainen totuus jotenkin musersi minut. Ajattelin, mitä olisin ilman taidetta (en mitään), ja kuinka tällainenkin tyyppi, jota yhteiskunta ei ole koskaan tarvinnut mihinkään eikä varmaan koskaan tarvitsekaan, saa tuntea olonsa kotoisaksi taiteen maailmassa. (Se on toki hyvin subjektiivinen tunne, että minullakin on paikka tässä maailmassa, mutta sen voi monistaa, sitä voi katsella eri kulmista ja voidaan todeta, että taide on tärkeää ihmisyydelle. Ei vain ihmisyydelle minussa vaan ihmisyydelle kaikissa ihmisissä.)

Tylsää, jos Tampereesta tule taidetta alas ajava kulttuurivihamielinen kaupunki. Kun yliopisto lakkautti taideaineiden opetuksen, järkytyin ja menin sitten opiskelemaan taidekasvatusta Jyväskylään. Entä, jos täällä ei enää kouluteta kuvataiteilijoitakaan? Millainen kaupunki tämä sitten on?

Jossain tässä vaiheessa ajatusketjuani aloin vähän itkeä ja poistuin kulkueesta. Onneksi nuo ihmiset, joista ketään en tunne, jaksoivat jatkaa mielenosoitustaan ja jatkavat varmasti myös taiteen tekemistään. Nuo ventovieraat taiteilijat/opiskelijat/taiteen puolestapuhujat, minulle niin tärkeät ihmiset.

(Ja minne minä poistuin? Taidegalleriaan, koska sellaiseen on hyvä mennä, kun on keskellä kaupunkia tunnekuohun vallassa.)

One response to this post.

  1. […] Ilman taidetta en voisi (8.5.2013) […]

    Vastaus

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: