Katso, pahvimuki! (Näyttely: Tapio & Peltonen)

Mikko Tapio ja Erno Peltonen — DAMNATIO MEMORIAE. Galleria Rajatila (Hämeenpuisto 10, Tampere) 21.1.2013 saakka.

Erno Peltonen

Erno Peltonen

Uskonnollinen elämys! Barokkia, ihmisvartalon lyhennyksiä perspektiivissä!

Minä vain astelin Rajatilaan ja siinä se oli: taivaaseen tempautuvia Jeesuksia pahviset kahvimukit käsissään. Vautsi, ajattelin, tätä lisää. Ja sitähän Erno Peltonen tarjoilee. Suurissa maalauksissa riuhdotaan, pudotaan, kieritään, ollaan nurin.

Alastomien ihmisten painottomina leijuvat piirit ovat hurmoksellisia näkyjä, meditaation lopullisia saavutuksia. Ja samalla maalaukset nauravat juuri tälle: että me etsimme itsemme ulkopuolista kokemusta, kunnes tunnemme leijuvamme ilmassa ja olemme viimein kiitollisia edes jostakin tässä elämässä.

Peltosen maalausten joukkoon saumatta istuvat Mikko Tapion pienet (ja osittain isotkin) veistokset. Pidän niiden pelkistetystä sanomasta. Tässä on laatikollinen raapaistuja tulitikkuja. Tässä puu taipuu maailmanlopun tuulessa (rakastuin tuohon punaiseen ilmapalloon!)

Mikko Tapio

Mikko Tapio

Veistosten eleettömyys ilahdutti niin, että alakerran puujalkavitsimäiset veistokset olivat pettymys. Arvolataus – pommeilla päällystetty vauvan potkupuku tai Seksipommi – niin, seksillä päällystetty pommi, ovat jotenkin liian ilmeisiä yläkerran hienojen vihjausten joukossa.

Alakerran tunnelma on muutenkin toinen. Peltosen maalauksissa on nyt tunnistettavia ihmisiä, ne ovat suorastaan muotokuvia. Dramaattisten ilmestysten sijaan katsotaan nyt ihmistä sellaisenaan.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: