Sattumia sopasta (Näyttelyt: Nykänen & Uotila)

Pirjo Nykänen, maalauksia ja valokuvia. Ville Uotila, maalauksia. Galleria Kapriisissa (Hämeenpuisto 25, Tampere) 25.11.2012 saakka.

Pirjo Nykäsen näyttelyssä tuntuu, että näkee yhtä aikaa kolmen eri taiteilijan teoksia. Monipuolisuus ei ole taiteilijalle haitaksi, mutta näyttelykokonaisuuden kannalta jonkinlainen editointi olisi ehkä tuonut tehokkuutta. No jaa, ymmärrän kyllä hirveän hyvin gallerianäyttelyiden kalleuden ja sen, että taiteilija sitten haluaa esitellä paljon kaikkea, kun näyttelyn pitää. Mutta silti jotenkin… kotikutoinen olo jää, kun näkee näin monenlaisia juttuja yhtä aikaa.

Mitenkäs me kirjoittajat sanomme: kill your darlings! Paras lause voi jäädä käyttämättä, jos se ei kokonaisuuteen istu. Ja voi kamala, kyllä se aiheuttaakin ihan fyysistä tuskaa toisinaan. Mutta tekstin ehdoilla, ja tässä tapauksessa näyttelyn ehdoilla, toivoisi mentävän.

Millaista kaikkea sitten esillä on? Voimakasvärisiä, melko geometrisia rakennuskuvia (kuin kesäyön maalaamia talonpäätyjä, sillä vähän aavemaisella hetkellä kun tajuaa, että kesä alkaa olla ohi ja illat pimetä); kasvokuvia, joita vesiväri on levittänyt paperille (tulee mieleen sana käsittätehty); valokuvia marjoista (nämä muutamat valokuvat hämmentävät soppaa eniten).

Tykkään (jos tällaista Facebook-aikakauden sanaa sallitte käyttää) hulluna valokuvasta, jossa lumessa on valkoisia pitsityynyliinoja ja puolukoita. Jokin holtittomuus siinä!

Kasvokuvista löydän jotain sorminukkemaista. Ilmeetöntä ilmettä, sellaista jähmettynyttä ilveilyä, joka ei muuksi muutu.

Kapriisin toinen näyttely on Ville Uotilan maisemakuvia. Naivistinen tapa kuvata kaupunkeja on jokseenkin hurmaava. On hieno idea nähdä kaupungit väreinä; toinen on kokopunainen, toinen ruskea. Suomalaiset kaupungit erottaa joukosta helposti. Ne eivät edes näytä kaupungeilta, mitä nyt joku istuu yksin puistonpenkillä.

Toiset kaupungit kohoavat mäkiin. Ihminen on vimmastunut hyönteinen: pienikin tila on hyödynnettävä!

Pidän eniten maalauksista, joissa ihmiset eivät ole läsnä. Ihminen itse rikkoo luomansa geometrisen järjestyksen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: