Valot on sytytetty (Näyttely: Suorajärvi)

Satu-Minna Suorajärvi: Suljettu laitos. Mältinranta (Kuninkaankatu 2, Tampere) 16.10.2012 saakka.

Satu-Minna Suorajärvi on kiinnostunut vallasta, joka huokuu rakennuksista. Suljettu laitos on saanut idean ydinvoimaloista.

Jotenkin Mältinrannassa on kuitenkin liian tyhjää. En saa ydinvoimalafiilistä neljästä veistoksesta, jotka ovat esillä. En myöskään koe rakennetun ympäristön huokuvan valtaa, kun rakennettua on näin vähän ja sekin vähän läpinäkyvää, ohutta. Vaikka spottivalot luovat hienoja varjojen verkostoja näyttelytiloihin, pyörin ympäriinsä ihmetellen, mitä tässä vielä katselisi.

Mutta sitten tapahtuu jotakin: alan nähdä itse Mältinranna tilana. Kun seinillä ei ole varjoja lukuun ottamatta mitään ja kun teosten kulmikkuus virittää minut oikealle taajuudelle, alan hahmottaa näyttelytilaa kulmien, ikkunanpuiden ja pattereiden hienosti muodostamana palapelinä. Sininen valoteos sinisessä alakerrassa vahvistaa tilantuntua entisestään.

Varjot, heijastukset, kiilto. Kirkkaat valot, geometriset verkostot. Vaikken ehkä hahmota, mitä teokset haluavat sanoa vallasta, ymmärrän jotakin tilallista. On kuin valot olisi sytytetty huoneeseen, jossa on ollut pitkään pimeää.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: