Kultainen viiva (Näyttely: Soini)

Liisa Soini: Kuvia. Galleria Ronga (Rongankatu 1, Tampere), 18.10.2012 saakka.

Liisa Soinin näyttely onnistui yllättämään. En tiedä oikein mikä siinä niin yllättävää on, että joku osaa maalata todella herkästi. Soini nimittäin osaa. Jokainen maalaus on viimeistelty kuin koru, ja kuvat jopa jatkuvat kankaan reunoilla.

Soini käyttää kultamaalia ja ohuen ohutta sivellintä harkiten. Hän suhtautuu samalla pieteetillä kukkivaan niittykukkaan ja luurankoon maakerrosten alla. Solmu kultaisessa köydessä on suorastaan riipaisevan hieno.

Ja sitten on aika paljon sellaista, mitä pidän liian kristillisenä kuvastona. Ankkureita, sydämiä, ristejä. Ne häiritsevät minua, koska tunnetilojen kuvaaminen muilla keinoin onnistuu paremmin, on aidompaa ja rehellisempää, kuin vanhojen symbolien käyttäminen. Symboleilla on taakkanaan liikaa historian ja perinteen luomia merkityksiä.

Taiteilija kehystää kuvistaan yksityiskohtia. Se on mielenkiintoinen keino ohjata katsojaa. Kehyksinä hän käyttää kultaista viivaa ja toisinaan oviaukkoja, joiden läpi portaat kuljettavat pilvitaivaalle (tämäkin on kieltämättä aika kristillisen oloista kuvastoa).

Näyttelystä olisi voinut karsia pois ainakin pienet piirrokset, joiden seikkaileva viiva luo ihmishahmoja ja kaleidoskooppimaisia silmiä. Sinänsä nämä työt eivät koko näyttelyä kaada, mutten koe niiden kuuluvan joukkoon. Ne häiritsevät.

Näyttelystä tulee pikkaisen hautajaismainen olo. Kauniita, herkkiä kukkia, pyhää kultausta ja ristejä. Ja kuitenkin jotenkin tämä kokonaisuus onnistuu tosi hyvin.

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: