Ammuu! (Näyttely: Latvala)

Päivi Latvala Galleria Patinassa (Kauppakatu 3, Jyväskylä) 3.10.2012 saakka.

Mikähän siinä on, että aina täytyy alkaa kaivella vihjeitä ja aavistuksia taideteosten takaa? Miksen voisi vain katsella, että ai kuinka kivoja lehmiä? Sen sijaan näen yhden lehmän valtavissa utareissa kommentin maitoteollisuutta vastaan ja maalauksen kehysten kapeasta raosta mulkoilevan lehmän silmässä on selvää kauhua teuraalle joutumisesta.

Päivi Latvala on hyvä tekemään eläinmuotokuvia: hänen lehmänsä ovat kaikki erilaisia (eivät vain ulkonäöltään vaan mikä tärkeintä myös) luonteeltaan. Voimakkaan yksiväriset taustat tuovat maalauksiin mukavaa poptaidemaisuutta.

Lähes yhtä tärkeitä kuin lehmien katseet ovat paikoin kuvatut seinät, joiden takaa lehmät katselevat. Harmaaksi kulunut lautaseinä on samaan tapaan persoona kuin kuvan eläinkin. Ja miten kauniisti pimeästä veistyykään esiin mustan lehmän profiili.

Vähän tarpeettomaksi rekvisiitaksi jää galleriaan tuotu heinäpaali. Kyllähän nämä maalaukset kantaisivat ihan omillaankin.

Jotain ihanan taidehistoriallista näissä on. Jos lehmien sijasta kuvissa olisi naisia, olisi tässä käyty läpi romantiikka ja poptaide ja menty posottaen kohti kantaaottavia, ironisia alastonvartaloita. Niin se vain on: ei oikeastaan ole mitään merkitystä, minkä aihepiirin taiteilija valitsee. Millä tahansa voi kuvata mitä tahansa.

Ammuu.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: