Hätätila (Näyttely: Lehtonen & Hautala)

Heikki Hautala ja Anu Lehtonen. Galleria Rajatilassa (Hämeenpuisto 10, Tampere) 14.8.2012 saakka.

Heikki Hautalan maalauksissa maailma on hätätilassa. Koirat tulevat, koirat purevat! Dokumentoija-taiteilijan viivakin on hätääntynyttä. On kiire saada talteen edes tämä, häviävän pieni osa kaikesta, mitä tapahtuu.

Tältä näyttää stressi: tylsistyneenäkin ihminen tekee koko ajan jotain sellaisella vimmalla, että jalkojen juureen kasvaa tupakantumppivuori. Päässä pyörii. Salkkua kantavat hyönteiset rientävät liikennevalojen sirkkamaisessa tikityksessä kadun yli.

Ja mitäs tuolla? Jestas sentään, hengityssuojia! Viruksia, henkareita, koiranpuremia – sellaista tämä on, katsokaa vaikka ympärillenne!

Alakerrassa Anu Lehtonen mittailee visuaalista kulttuuria kauniisti nimetyllä teoksellaan Esteettinen vastarinta. Videolla ranskalainen nainen kertoo pukeutumisestaan (häntä haukutaan satanistiksi, koska hän pukeutuu mustiin; dramaattisuutta, jota suomessa mustan äärellä harvoin koetaan). Nainen ajattelee parantavansa maailmaa, hän puhuu Facebookista ja muusta välineellisestä viestinnästä, toivoo että ihmiset edelleen kohtaisivat toisiaan. Tällaista perusanarkistista juttua, tiedättehän, mikään ei enää ole ilmaista jne. (Tottahan se kaikki on, edelleen, vaikka tätä samaa on jauhettu vuosikymmenestä toiseen.)

Seinällä on samanhenkisiä muotokuvia, joissa ihmiset eivät ole kokonaan. On leikeltyjä hiuksia (siis leikeltyjä kuvia hiuksista). Eläimellisen muodon saavia karvoituksia.

Esteettinen vastarinta tosin voisi olla paljon muutakin. Vähemmän tavallista (kovin tavallisiahan rastat tai punkkaritukat ovat). Millaista esteettistä vastarintaa tekee viisikymppinen nainen, joka ei meikkaa, kysyn teiltä. Tai minkään ikäinen nainen, joka ei meikkaa, eipä sillä (en itse meikkaa, teenkö vastarintaa? vai enkö vain koskaan oppinut meikkaamaan?) Onko se esteettistä vastarintaa, jos miehellä on pinkki lompakko? Tai ekaluokkalaisella tytöllä ei ole Hello Kitty -reppua?

Jotenkin tämä teoskokonaisuus jäi parikymppisten ihmisten alakulttuureihin lokeroiduksi estettiseksi vastarinnaksi. Mutta pohdinta on kiinnostavaa, ehkä se tästä etenee.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: