Videoluolasto (Näyttely: Luolavertauksia, Retretti)

Luolavertauksia – suomalainen nykytaide ja ajan kuvat. Retretissä (Punkaharju) 28.8.2012 saakka.

Retretissä ei saa valokuvata, ja koska on vähän tylsää blogata ilman kuvia, otin kuvat muistikirjastani, jotta näette, millaisten muistiinpanojen kanssa minun pitää tulla toimeen, kun ei ole yhtään kuvaa. Ei ole helppoa, kuulkaa. Tuossakin näyttää lukevan: ”museokaupassa mm. mysliä & rättejä, ei kirjoja”. Mutta niinpä se melkein olikin (löysin kyllä pienen kirjaosastonkin tuon kirjoitettuani, mutta enimmäkseen siellä tosiaan myytiin astioita, tiskirättejä, syötäviä asioita.

Minulla oli kyydistä johtuen rajallinen aika Retrettiin, joten paneuduin lähinnä Luolavertauksiin. Näyttely on varsin videopainotteinen. Osa yleisöstä kuului jopa nurisevan minä en niin piittaa näistä videoista, ja tottahan se on, että ehkä taidenäyttelyyn mennessään ei tule ajatelleeksi, montako tuntia pitäisi varata, jotta saisi katsotuksi kaikki teokset kokonaan (siinäpä vinkki näyttelytiedotteisiin: kertokaa näyttelyn pituus minuuteissa!)

Ensimmäiseksi ihastuin Pekka Jylhän teoksiin. Vavisten ja kunnioittaen: valkoinen jänis seisoo lautanen etutassuissaan ja tärisee. Voi kuulkaa, että on tuttu tunne. Että haluaa tarjota jotakin ikiomaansa maailmalle ja samalla tärisee pelosta kun miettii, kelpuuttaako maailma sen (tässäpä ohimennen tulee mieleen vaikkapa taideblogin pitäminen). Jylhän teokset eivät kuitenkaan ole niin yksinkertaisia. Vielä ei ole liian myöhäistä -teoksen jänikset seisovat piirissä tassu tassussa ja katsovat ylöspäin. Niin inhimillistä; turvautua rituaaliin, kun muuta ei enää ole jäljellä (miksi meillä on niin vähän kunnollisia rituaaleja nykyään?) Teokset näyttävät hassuilta ja saavat ihon kananlihalle kauhusta. Taitavaa.

Seisoin tosi pitkään myös Cleaning Womenin Viimeisen kvarttaalin edessä. Bändi pystyy luomaan ihmeen teollisia ääniä. Video löytyy Youtubestakin yhtenä versiona, mutta Retretin luoliin oli luotu kokonainen teos. Kallio sai kasvot, jotka alkoivat elää. Vaikuttavaa seistä luolassa ja kuunnella kaivoslaulua, jossa toivotaan, että viimein löytyy se energianlähde, joka ei koskaan lopu.

Katsoin teoksen muutamaan kertaan, eikä siinä ollut läheskään tarpeeksi. Videoteosten luominen tällä tavalla tiettyyn tilaan näyttäisi olevan oiva keino tehdä videoista jotenkin helpommin haltuunotettavia. Ne samat valkokankaat ja pimennetyt huoneet näyttelystä toiseen ovat vähän kliinisiä verrattuna siihen, että itse näyttelytila animoituu eläviksi olennoiksi. (Pidin siitä oivalluksesta, että kivi sai videossa kasvot, mutta ihmiset kuvattiin pelkkinä mustina siluetteina, täysin korvattavissa olevina epäyksilöinä.)

Maailmanlopun fiiliksiä luolastossa oli kyllä jonkin verran. Ehkä maanalainen tila poiki minusta sensuuntaisia tulkintoja, että kasvihuoneestakin tuli mielessäni ihmiskunnan yritys jatkaa elämää maan alla ydinsodan jälkeen. (Toisaalta Anni Rapinojan teoksen nimikin on Huomisen jälkeen.)

Lopussa Seppo Renvallin Maapallo-Ensyklopedia tulvautti silmilleni maailmanhistoriaa nopeasti vaihtuvina kuvina. Ajattelin (siteeraan itseäni muistikirjasta): kunhan saan kuvavyöryn, olen onnellinen. Hetki oli mieleenpainuva. Luolasto on sekava ja siellä harhaileminen vähän levotonta, mutta tässä, ulko-oven luona, tajusin lopulta, mistä tässä kaikessa on kyse: kuvista. Kuvat tekevät minut onnelliseksi, tarvitseeko tässä enää muuta sanoa.

(Katsaus on vähän tällainen pintapuolinen, koska en tosiaan ehtinyt katsoa kaikkia videoteoksia edes puolta minuuttia.)

Retretissä on myös Tyko Sallinen kumppaneineen (Eemu Myntti on aina iloinen yllätys!) ja Rudolf Koivun kuvituksia (ehkä enemmän lapsille suunnattu näyttelytila, koska ainakin minulla meni hermot teosten saavuttamattomuuteen – aina kun pääsi seinänviereen teoksia katsomaan, tuli seuraava verho eteen ja taas piti kiertää). Näyn pohtineen Jalmari Ruokokosken suhdetta prerafaeliitteihin, mutta koska en saanut ottaa teoksesta kuvaa, pohdinta jääköön siltä osin tähän.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: