Pilvissä (Näyttely: Luukkonen & Hedberg)

Kaisa Luukkonen: Keep On Dreaming ja Sini-Meri Hedberg: Rantautuminen. Taidekeskus Mältirannassa (Kuninkaankatu 2, Tampere) 12.6.2012 saakka.

Se on satu. Sitä katselee kuin lapsena vappupalloja: käsittämättä ilmassa pysymisen voimaa. Haisee ilmapallolta. Kumilta. Sitten näkee ne neulat. Demokleen silmäneulat.

Kaisa Luukkosen installaatiossa valkoiset heliumpallot pysyvät katossa, kunnes eivät enää pysy ja putoavat lattialle. Pallojen naruissa riippuu silmäneuloja. Ensimmäinen ajatus on, että neulat puhkovat maahan pudotessaan alla olevia palloja. Riekaleita ei kuitenkaan ole, ja pallojen hidas liike paljastaa, ettei niillä olisi voimaa rikkoa mitään. Ne vain uhkailevat, mutta puhki ne eivät toistensa pintaa saa.

Pallot karkailevat installaation valkoisista harsorajoista. Yksi pallo ajautuu kohti ulko-ovea. Pitäisikö se pelastaa vai onko se vääränlaista teokseen vaikuttamista?

Kiinnostava kokoelma yhdenvärisiä ajatuksia.

Unenomaisen installaation jälkeen voi katsella Sini-Meri Hedbergin maalauksia. Ne ovat kummallisia, vaaleanpunaisia pilvi- ja merimaisemia, joista on rajattu pois kaikki se, minkä voisi tunnistaa.

Vaaleanpunaisen määrä näyttelyssä alkaa ärsyttää (niin kuin olisin tullut värisokeaksi: näen vain vaaleanpunaista vaaleanpunaisella). Värin kummallinen sävyttömyys kiusaa. Vaaleanpunaisen geneerisyys, tämä on vain vaaleanpunaisen kiteytynyt idea! Olen kiitollinen, kun eteeni tuodaan ripaus sinistä ja vihreääkin.

Myös maalausten tasaisuus kiusaa. Kun kankaalla äkkiä tapahtuu jotain erilaista (allekkain vedettyjä paksuja viivoja, kuin maisemiin kyllästyneen taiteilijan alleviivaamaa nykyhetkeä), piristyn. Kuvat ovat myrskyisiä ja kauniita ja toimivia, mutta massana… massana niistä tulee liikaa yhden värin kyllästämiä, ja on vaikea nähdä värin yli kohti sitä jotakin, mikä erottaa nämä teokset toisistaan. Mikä tekee näistä yksilöitä? (Yksilöllisyyden kyseenalaistaminen tuntuu kummalliselta: eiväthän nämä maalaukset ole lainkaan identtisiä keskenään. Ja kuitenkin näen vain värin!)

Jään pohtimaan.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: