Huutokauppa, josta pakenin (Näyttely: Malytcheva)

Olga Malytcheva – Joskus hyvä vaan olla, öljymaalauksia. Galleria Gloria (Matarankatu 6, Jyväskylä) 28.6.2012 saakka.

Tänään on teemapäivä: kirjoitan taiteilijoista, joiden teoksia minulla on kotonani. Katselen nimittäin tätä kirjoittaessani Olga Malytchevan grafiikkaa tuossa työpöytäni yläpuolella (Hannamari Matikaisen teos on keittiössä, lisähuomautuksena tuohon edelliseen kirjoitukseeni).

Malytchevalla on näyttely Galleria Gloriassa, joka oli ennen Jyväskylän kävelykadun varrella. Yllätyinkin positiivisesti löytäessäni muuttaneen Monikulttuurikeskus Glorian – näytelytila on nykyään varsin suuri! Kannattaa siis tehdä asiaa Tourulaan, jos Jyväskylässä liikkuu.

Malytchevalla on kyky tehdä kaunista. Joskus vähän hävettää sanoa niin, koska kaunis on olevinaan taiteessa jotenkin yksinkertainen määre. Voin kyllä käyttää monisyisempiäkin sanoja. Malytchevan taide on salaperäisen psykologista: taiteilija tuntuu näkevän suoraan ihmisen sisään ja osaa vielä maalata sen kaiken, noin vain, puhtaasti esiin.

Glorian näyttelyn yhteydessä järjestettiin teosten huutokauppa, josta pakenin vähän ennen sen alkua. Näissä teoksissa on jotain sellaista, että haluan viedä ne kaikki kotiin (tällaisen tunteellisen ihmisen on siksi paras välttää huutokauppoja). Kyse ei kuitenkaan ole vain (varsin luonnollisesta) halusta elää kauniiden teosten keskellä, vaan teoksissa on aina häivähdys haikeutta, ymmärretyksi tulemisen tarvetta, ja siksi niihin kiintyy nopeasti. Tulee tarve suojella taidetta (mikä on ihan typerää, koska onhan se nyt nähty monta kertaa, että asia on juuri toisin päin: minua pitäisi suojella taiteelta, koska olen taiteen edessä vuosi vuodelta valmiimpi heittäytymään mihin tahansa taide haluaa minut manipuloida).

No niin, se siitä. Malytchevaa on muuten mahdollisuus nähdä heinäkuussa myös Tampereella Galleria Kapriisissa.

(Näyttelyssä oli erityisen vaikea kuvata, koska sermit ovat niin lähekkäin. Mutta tuolla Glorian sivuilla on paljon parempia kuvia kuin nämä.)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: