Ei enää mitään sanottavaa (Näyttely: Gråhn)

Krister Gråhn. Galleria Rajatila (Hämeenpuisto 10, Tampere) 22.5.2012 saakka.

Olisi mukavaa, jos postiluukusta putoilisi useamminkin sellaisia papereita kuin Krister Gråhnin näyttelykutsu. Mystisellä lapulla nimittäin kysytään esimerkiksi: Miksen murehdi aikaa ennen syntymääni? Loistava kysymys katkaisemaan päivän!

Kutsun perusteella minulle syntyi vahva mielikuva näyttelystä, jossa sanoilla on vähintään yhtä suuri merkitys kuin kuvalla. Näyttely on kuitenkin ihan toisenlainen kuin luulin (koskaan ei pitäisi luulla mitään). Suuria kysymyksiä lähestytään valolla, lämmöllä ja heijastamisella.

Kun näkee kaksi toisiaan osoittavaa TV-ruutua, ei voi muuta kuin mennä niiden väliin (jotta näkisi itsensä). Itsensä näkeminen on yleisinhimillinen tarve. Todistakaa minulle, että olen olemassa. Näyttäkää minut itselleni; sitähän tällainen bloggaaminenkin pohjimmiltaan on.

Gråhnin teoksessa itsestään näkee kuitenkin vain selän. Kun kääntyy, näkee taas selän. Selkien kauas katoavan jonon. (Olenko siis nähnyt itseni? Jäinkö kokemusta vaille vai sainko sittenkin nähdä jotain todellisempaa kuin peilistä?) (Ja tallennuinko jonnekin? Missä selkäni nyt kulkee, minusta irrotettuna?)

Gallerian kauhukabinettimaisessa alakerrassa on kerrankin valoisaa, mikä on mukavaa. Lukemattomien projektorien lämmittämässä ilmassa risteilee valkoista valoa. Tyhjää. Kenelläkään ei ole enää mitään näytettävää eikä ainuttakaan powerpointille kirjoitettua sanaa sanottavana. Seisomme tässä, meille tulee hiki, ja ympärillämme hurisee tasaisesti (kuin meri, ajattelen nyt kotona, kun en enää saa esiin muistoa äänestä, jonka otteessa niin varmasti olin).

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: