Museomuistoja, Rooma, osa 4

S. Maria d. Concezione (ei ole museo vaan kirkko, mutta muistelen sitä tässä yhteydessä kuitenkin)

Kirkon alla on fransiskaanimunkkien krypta, jonne munkit vuosisatojen ajan rakensivat edesmenneiden munkkien luista koristeita. Kuulostaa kammottavalta ja kyllä onkin; katossa leijuu luuranko, jolla on kädessään luista tehty viikate ja luiset siivet jne. Krypta on aika suuri, ehtii siinä elämäänsä ajatella.

Viimeisessä huoneessa on veljeskunnan jättämä motto, joka vapaasti suomennettuna kuuluu: Sellaisia, kuin te olette nyt, me olimme – sellaisia kuin me olemme nyt, teistä tulee.

Vinkkinä muuten, että kirkkoihin ja tällaisiin kryptiin pitää oikeasti pukeutua kunnioittavasti, ja myös naisten on hyvä ottaa hattu pois päästä. Kryptaan ei edes päässyt sisään kameran kanssa, joten sieltä ei ole karmaisevia kuvia teille tarjolla. (Linkki vie wikipediaan, jossa on pari kuvaa.)

Ah, meinasin unohtaa, että vastapäätä tätä kryptaa on mahtava kirjakauppa! Sen pienen koon ei pidä antaa hämätä, valikoima on hyvä ja riittävän kummallinen. (Kirjakaupat ovat aina punavalkoisia, siitä ne tunnistaa jo kaukaa.)

Santa Maria della Vittoria (kirkko myös)

Kirkkoon astuminen kadun melusta on kuin korvat menisivät lukkoon. Hiljaisuus.

Tässä kirkossa on Berninin Pyhän Teresan hurmio, joka on kieltämättä näkemisen arvoinen, vaikka siitä olisi nähnyt sata kuvaa.

Ja vaikka Teresa onkin loistava taideteos, tämän kirkon halusin mainita sen yllättävän rauhallisuuden takia. Kirkko kasvaa kirjaimellisesti kiinni vilkkaassa autotiessä. Ja sisällä: ei ääntäkään.

(Kirkkoja, suihkulähteitä ja veistoksia Rooma on niin pullollaan, että niiden luetteleminen tässä olisi vähän turhaa. Palaan ensi kerralla jälleen museoihin.)

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: