Museomuistoja, Rooma, osa 1

Jossakin hullunrohkeassa keväthuumassa sain päähäni kirjoittaa jotain jokaisesta museosta, jossa olen käynyt. Tein listan. Sitten päätin kirjoittaa vain museoista, joissa muistan käyneeni. Ja koska on kevät, ja koska ah, Rooma on rakastettava kaupunki, aloitan Roomasta.

Complesso del Vittoriano (linkki vie lähinnä kuvaan museosta, joka sijaitsee Vittorio Emmanuelen muistomerkkirakennuksessa siinä vastapäätä Trajanuksen pylvästä)

Satuin olemaan Roomassa viime keväänä juuri, kun tässä museossa oli Tamara de Lempickan näyttely, mikä oli tarunomaista. Museo on miellyttävä, joskin vessat ovat kellarissa monien portaiden takana, ja vähän siinä portaikoissa meni sekaisin, että missä on mitäkin (kellarissa on myös yllättävä kahviautomaatti, jos kaipaa piristystä kesken museoimisen). Lipunmyynti on keskellä museon kahta puolta siten, että sen ohi tulee käveltyä toistuvasti (lippu kannattaa pitää esillä). Suomalaisella Arvostelijain liiton kortilla sai alennusta ilman mitään vänkäämistä.

Lempickan lisäksi esillä oli italialaista nykytaidetta, mikä on sen verran vierasta ainakin minulle, että näyttelyä oli kiintoisaa kierrellä.

Museo Etrusco (Villa Giulia)

Etruskimuseo sijaitsee uskomattoman kauniissa Villa Giuliassa Borghesen puiston laidalla. Piha on tosi hieno, puutarhamainen. Museon ainoa huono puoli on sen valtava koko; kiertelyyn on varattava tunteja. Museon viereen pääsee raitiovaunulla, ellei tahdo kävellä puistossa.

Etruskien veistotaide on minusta ihanaa (sallinette subjektiivisen ilmaisun) ja siksi veistosten näkeminen ihan oikeasti oli hieno kokemus. Lisäksi esillä on sen tsiljoona ruukkua ja kellarissa erityisen hyvin suojeltuna aito etruskihauta seinämaalauksineen. Tämä museo ei välttämättä kuulu suurimpiin turistirysiin, koska kulttuuriviikon ilmaisten sisäänpääsyjenkään houkuttelemana museossa ei ollut juuri ketään.

Museokauppa ei myy mitään etruskeihin liittyvää kirjallisuutta muilla kielillä kuin italiaksi. Puutarhassa on kahvila, jossa voi seisten huitaista mahaansa cappuccinon tai espresson. Ja sitten taas museoon!

Crypta Balbi

Crypta Balbi kuuluu valtionmuseoihin, joihin pääsee arkeologiakortilla (edullinen viikkolippu valtion arkeologisiin kohteisiin). Museo on kaupungin alta kaivettu teatterin osa. Sen lisäksi yläkerroksissa on paljon kaupungin historiaa.

Crypta Balbi on niin hyvin kätketty, että kysyin tietä kolme kertaa ennen sen löytämistä. Sekään ei siten ole suuri turistirysä, vaikka onkin ihan keskellä kaikkea. Kellareihin järjestetään opaskierroksia, joilla puhutaan italiaa. Mutta kellarit ovat erityisen kauniit joka tapauksessa! Viileää, kosteaa ja uskomattoman kaunista vihreää kasvustoa valkoisilla muureilla.

(jatkuu)

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: