Asetu! (Näyttely: Kaasalainen)

Pauliina Kaasalainen: Asetelma. Galleria Katariina (Kalevankatu 16, Helsinki) 1.4.2012 saakka.

Kriitikko ei koskaan saisi kirjoittaa näyttelystä, jonka taiteilijan tuntee. Tämä on olevinaan luonnonlaki. En tiedä miksi; jos kirjoittaja tuntee taiteilijan, eikö hän saata nähdä teoksista jotain erityisen arvokasta?

Yritän kuitenkin raportoida tänne kaiken, mitä näen (voi, se ei koskaan onnistu, mikä syyllisyyden taakka taas takookaan takaraivossani!), joten teen nyt selväksi sidonnaisuuteni: Pauliina Kaasalainen opiskeli kanssani yhtä aikaa taidehistoriaa.

Asetelmaan Kaasalainen on maalannut tapahtumia ihmisjoukoissa. Massat liikkuvat, muttei ole selvää, onko tämä mielenosoitus vai vaellus jonnekin, jostain pois. Kylttejä ei ole. Iskulauseita ei ole; on vain liike kohti.

Jossakin jalkojen tasalla ihmisiä painetaan maahan, heihin tartutaan, heitä tallotaan. Kaikki tapahtuu udussa – ihmiset alistuvat rauhallisesti kuin nukkuvat.

Pyöreät, tyttömäiset hahmot lisäävät ihmismuurin hyökkäävyyttä. On epäselvää, mitä on tapahtunut, mutta nyt tulevat tytöt.

(Koomista on, etten löytänyt yhtä näyttelyn viidestä maalauksesta lainkaan. Valkoseinäisen huoneen ei voisi kuvitella kätkevän itseensä kokonaista teosta! Sitten mietin, miten hienoa olisi laittaa teosluetteloon teoksia, joita ei olisi lainkaan olemassa. Ihmiset pyörisivät näyttelyssä epätietoisina.)

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: