Kaunista tällaisenaan (Näyttely: Kaipia)

Jouni Kaipia: TILOJA JA TILANTEITA – arkkitehtuurivalokuvia joissa on ihmisiä (ja muutama eläin)… Alvar Aalto -museo, Galleria (Alvar Aallon katu 7, Jyväskylä) 26.2.2012 saakka.

Jouni_Kaipia_1Meillä on tapana kuvitella kaupungit ja arkkitehtuuri ilman ihmisiä. Kirjojen kuvissa on jylhiä rakennuksia, joiden hienoja yksityiskohtia ihmiset eivät pääse pilaamaan. Rakennukset sitä paitsi kuvataan yleensä korkeilta pakoilta, joista niitä ei yleensä pääse katselemaan.

Vastaiskuna tähän Jouni Kaipia on kuvannut rakennuksia ihmisineen ja eläimineen. Jouni_Kaipia_2Arkkitehtuurin käsitekin kuvissa vähän venyy; katokseksi riittää sopivaan suuntaan kasvanut puunoksa. Kodit ja kadut ovat uskomattoman kauniita ja värikkäitä, ja paikoin asukkaat tuntuvat sulautuvan koteihinsa ihon arpia myöten.

Tallentaessaan koteja ja muita tärkeitä rakennuksia Kaipia on onnistunut tallentamaan arkea. Niitä hienoja, ohimeneviä hetkiä, kun lapsi on juuri astumassa korkean kynnyksen yli tai kana sattuu seisomaan kauniissa porttikäytävän valossa. Kuvat ovat joko mustavalkoisia tai uskomattoman kauniin värisiä. Voiko oranssissa talossa asua onnettomia ihmisiä? Voiko turkoosiin oveen nojaava lapsi koskaan masentua?

Kuinka tylsän asenteellista onkaan kysyä tätä! Ja kuitenkin valokuvien valo on kuin ihmisen vakuuttava ääni. Se toistelee: tämä on kaunista, elämä, tällaisenaan.

Kuvat on ripustettu kiinnostavasti, ihan kuin ne olisivat auki taiteltuja laatikoita tai huoneita itsekin. Huomaan kaipaavani ääniä. Tähän näyttelyyn sopisi musiikki, joka kujettaisi valon antamia lupauksia eteenpäin. Jouni_Kaipia_3

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: