Rajataide rippikouluiässä (näyttely)

Rajataide 15 vuotta: Rippijuhlat Galleria Rajatilassa (Hämeenpuisto 10, Tampere) 16.10.2011 saakka.

Pauliina_Jokela_ProfetiaRajataiteen 15-vuotisjuhlanäyttely on inspiroitunut siitä tosiseikasta, että yli 78 prosenttia suomalaisista 15-vuotiaista käy rippikoulun. Niinpä Rajataide järjesti taiteilijoilleen leirin, jolla tutustuttiin uskontofilosofioihin ja niiden tapoihin käyttää kuvaa.

Vaikka näyttelyn nimenä on Rippikoulu, aika niukasti periluterilaista kuvaa näyttelystä löytyy. Taiteilijat näyttävät inspiroituneen enemmänkin idän uskonnoista. Kristillisyyskin saa kuvastonsa ortodoksisista ikoneista. (Ehkä luterilaisuus vaikuttaa liian tylsältä kuvien käyttäjältä?)

Pauliina Jokelan Profetia (pahoittelen oheisen kuvan huonoa laatua!) onnistui tuomaan kliseisen kuvan paratiisin käärmeestä niin kirkkaalla, yllättävällä tavalla taiteeksi, että teosta sai oikein nautiskellen tutkia. Profetiassa pitkät puunrungot ja oksat muuttuvat lattialla luikerteleviksi käärmeiksi. Tyytyväisen näköisiksi käärmeiksi, saanen lisätä.

Jasu_Salmi_Ja_tama_puhdas_tuliMuuttuviakin teoksia näyttelyssä on, Jasu Salmen Ja tämä puhdas tuli (mehiläisvahakirkot palavat gallerian kellarissa) ja Tiina Harjolan Ajatusten kerjuukulhot (johon saa laittaa ajatuksen ja ottaa toisen mukaansa). Satunnaisten ajatusten ystävänä kirjoitin kerjuukulhoon lauseen, jota olin pyöritellyt mielessäni galleriaan kävellessäni, ja nostin sen tilalle uuden. Olin vähän pettynyt, kun sain sellaisen yleispätevän, positiivisen elämänohjeen, jollaisia juurikin ripillepäässeet nuoret saavat onnittelukorteissaan. Mutta sitten päätin ajatella, että satunnaisesti kohdattu lause pitää ottaa vastaan tuomitsematta. (Suhtaudun tietysti liian pedanttisesti tällaisiin ohjeisiin; olisin voinut vaihtaa ajatuksen toiseen ja lähteä tyytyväisempänä kotiin, mutta eihän niin saa tehdä!)

Tiina_Jaakkola_MantratienviitatTykkäsin myös Tiina Jaakkolan Mantratienviitoista. Ne ovat niin matalalla, että niitä pitää lueskella pää painettuna, täynnä nöyryyttä. Ja eri suuntiin osoittavat mantrat todistavat myös sen tosiseikan, että ulkopuolelta tuotu totuus on vain yksi suunta monien joukossa. Mitä tahansa niistä päättää seurata, kaikki muut jäävät koko ajan kauemmas.

Valtavan suuria hengellisiä oivalluksia näyttely ei tarjoa. Taide on yksi tapa ottaa valmiita kuvia ja muokata niistä uusia kuvia. Nyt aiheena ovat uskonnot, joskus toiste vaikkapa mainokset tai saippuaooppera. (Nyt kun kirjoitan tätä, tajuan toivoneeni, että jotakin pyhää olisi tapahtunut. Jotakin sellaista, jota olisin jäänyt pohdiskelemaan. Mutta eihän sellainen taide synny tilaamalla.)

PS Lupasin vimeksi, että otan kuvan Rajatilan ikkunapuutarhasta: puutarha

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: