Berliini, suuri sana (Näyttely: Markkanen)

Jyrki Markkanen: B-kuvat, valokuvia – grafiikkaa Galleria Beckerissä (Seminaarinkatu 28, Jyväskylä) 12.10.2011 saakka.

Jyrki_Markkanen_MJyrki Markkanen on kuvittanut Berliiniä, josta taiteilijalla oli mielikuvia lähinnä elokuvien kautta. En tiedä, mikä yleisteema tämä Saksa on tänä syksynä, mutta kaikki näyttää liittyvän siihen jotenkin. Mikäs siinä!

Mielikuvat ovatkin hyvä lähtökohta kaupunkiin tutustumiselle. Jos minulle sanoo ”Pariisi”, minä saan siitä mielikuvia, vahvojakin, vaikken ole koskaan käynyt siellä. Tai Berliinissä sen puoleen. Mielikuvat ovat aina vääriä, ja se on mahtavaa. Todellista kaupunkia ihmisineen ja arkisine paikkoineen ei voi kuvitella. Kaupungit ovat omia persoonallisuuksiaan, joihin pitää rauhassa tutustua.

Markkanen on löytänyt Berliinistä muun muassa metroasemia, joita hän vertaa sata vuotta sitten samoilta paikoilta otettuihin postikorttikuviin. Tällainen turismi on hedelmällisintä: miksi kaupunki on kasvanut juuri tässä juuri tällaiseksi? Vanhojen korttien lumo ei lainkaan haalene siitä, että valokuvat todistavat maiseman muuttuneen. Oleellista nimittäin on se, että pohjimmiltaan mikään ei muutu; paikat voi yhä tunnistaa, ihmisillä on yhä samoja murheita ja kyky tuntea pakahduttavaa iloa.

Pidän Markkasen tavasta kertoa todellisuudesta ikään kuin se olisi elokuvaa tai tapahtuisi rinnakkaisessa maailmassa. M-kuvassa joku kantaa selässään suurta valokirjainta, muodostaa jotakin niin suurta sanaa, ettei sitä voi hahmottaa.

(Tämä on nyt tällainen vähän pinnallinen teksti tällä erää. Galleriassa käydessäni taiteilija oli pitämässä siellä opaskierrosta jollekin ryhmälle, ja minä jotenkin hämäännyin kuuntelemaan liikaa, ja unohdin katsella. Menen uudestaan!)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: