Keskittyminen (Näyttely: Metsäranta ja Yppärilä & Nummelin)

Kimmo Metsäranta: Sense of Space ja Jenni Yppärilä & Alpo Nummelin: Rumpalit. Galleria Rajatilassa (Hämeenpuisto 10, Tampere) 18.9.2011 saakka.

Ypparila_Nummelin_RumpalitRumpalit on Jenni Yppärilän ja Alpo Nummelinin mediainstallaatio, jossa yhdellä seinällä rumpalit soittavat (saamme nähdä vain heidän kasvonilmeensä) ja toisella seinällä pääsee soittamaan itse (tarjolla on rummut ja niihin suunnattu kamera). Kuulokkeista voi kuunnella rumpalien soittoa, välillä joku selittää aivojen toimintaa.

En osaa soittaa rumpuja, mutta olisi ollut jotenkin mahtavaa paukuttaa niitä siellä gallerian alakerrassa.

Keskityin katselemaan rumpalien ilmeitä, ilman ääntä. Rytmi ja keskittyminen on rauhoittavaa katseltavaa. Vähän kuin katselisi nuotiota. Kun ei saanut ääntä eikä edes koko kuvaa, sai keskittyä olennaiseen: ihmisen kaivamiseen ilmeiden ja eleiden alta.

Yläkerrassa tunnelma on toinen. Kimmo Metsärannan Sense of Space -valokuvasarjassa on paloja paikoista, jotka katoavat. Musta tausta näyttää imaisevan itseensä kaiken, mutta kun kävelee lähemmäs, kuvan taloon puhkeaa ikkunoita. Ihan kuin aidossa pimeydessä. Kimmo_Metsaranta

Sanon katoavat, koska osassa kuvista liekit syövät pois jotakin. Osassa syöjänä tuntuu olevan silkka aika. Tarpeettomaksi muuttuminen, joka tulee kohtaamaan kaikkea, mitä ihminen tekee.

Kauniita kuvia, kaunista pimeyttä, josta valo paljastaa meille vain kappaleiden kulmia. Kliseisesti sanon näin: niin kuin elämä itse.

PS Rajatilan ikkunalla on hieno ikkunapuutarha! Otan siitä kuvan ensi kerralla.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: