Matkojen antivärejä (Näyttely: Tammisaari)

Tuukka Tammisaari: La Vida Loca galleria Saskiassa (Pirkankatu 6, Tampere) 18.5.2011 saakka.

Tuukka Tammisaaren näyttelyssä tapahtui jotain omituista: en ymmärtänyt hänen käyttämiään värejä. Tuijotin maalauksia ja toistelin: ”miksi hän käyttää tällaisia värejä?” Jäin niin jumiin väreihin, että päätäni alkoi särkeä, enkä hahmottanut, mitä maalaukset esittävät. Seuralaiseni selitti:” katsos, tuossa kastetaan ihmistä; tuossa on maisema, tuo on joki” ja niin edelleen.

Minulle Tammisaaren värit olivat kuin antivärejä, jotain, mikä söi maalauksista kaiken pois.

Sitten huomasin, että kun katselen maalauksia kamerani pikkuruisen kuvaruudun kautta, ymmärrän niitä paremmin. Voi tuska; ei kenenkään teoksia saisi näin pahoinpidellä, katsella niitä nyt pienen ruudun kautta! Mutta olin tämän selittämättömän tapahtuman uhri, en voinut muuta.

Näyttely oli siis kokemus. Eniten ihastuin taiteilijan pieniin maalauksiin, joilla oli hauskoja nimiäkin, kuten Asetelmahko tai Kyllästetyttö. Näissä pienissä kuvissa on mukavaa ihmisläheisyyttä; enkä nyt tarkoita, että niillä pääsisi lähelle kuvattavaa ihmistä vaan että niillä tuntuu pääsevän lähelle ne tehnyttä ihmistä. 

Suuri osa näyttelystä on suuria, surrealistishenkisiä maisemia. Värit ovat murrettuja, likaisia, räikeitäkin välillä. Ja sitten on kuvauksia uskonnoista; Kastaminen on kuva aikuiskasteesta (Johannes Kastaja ja Jeesus?), Punnitsijassa on pyöreä, sädekehäpäinen sininen mies. Kuvat vaikuttavat matkan mielleyhtymiltä, Kuplanpuhaltaja istuu lootusasennossa ja puhaltelee kupliaan. Muodot, värit ja kokemukset kasautuvat päällekkäin.

Maisemistakin löytyy kaikenlaista, kun niitä tutkii. Piilotettu pääkallo, pensaasta ojentuva käsi.

Sen enempää en vielä osaa sanoa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: