Palapelejä (Näyttely: Jari Järnström)

Jari Järnström, maalauksia. Galleria Kapriisissa (Hämeenpuisto 25, Tre) 27.02.2011 saakka.

Hassua kyllä, galleria Kapriisin ikkunalle on aseteltu Modern Art -lautapeli, jonka korteissa on myös Jari Järnströmin maalausten kuvia. Hyvä on, olen minäkin pelissä järnströmit myynyt ja ostanut, mutta jotenkin… minusta… on hassua, että peli halutaan yhdistää tähän nimenomaiseen näyttelyyn. Voihan se tosin toimia sisäänheittoimpulssina niille, jotka ovat pelanneet peliä mutteivät käy gallerioissa muuten.

Järnströmin maalaukset ovat eräänlaisia kulttuurillisia palapelejä. Niissä kasvot saavat ympärilleen kasveja, siipiä, karttojen ruudukoita (vai shakkilautaa?). Kasvoissa näyttelyn tarina kulkeekin, kasvoissa joita kuka tahansa voisi nähdä kadulla ja joille voi kuvitella elämän. Kuvitellun elämän taustalla on kuitenkin myös oikea elämä, jokin, mitä emme ikinä voi toisistamme nähdä.

Mielen kartta (vas.) ja Kehon kartta (oik.) muodostavat näyttelyn tehokkaimman parin. Mielen kartta kuvaa naista ja kehon kartta miestä – asetelman olisi voinut kääntää toisinkin päin. Nyt tulee vähän sellainen olo, että mies käsittää maailman ruumiinsa kautta ja nainen tunteilee ja analysoi (hyvä on, minä olen liian ankara sukupuolirooleille, myönnetään!).

Ehkä olisinkin toivonut näyttelyyn enemmän tällaisia rinnastuksia. Vaikka kuvat ovat kieltämättä kauniita (haluaako kukaan taiteilija, että hänen kuviaan nimitellään kauniiksi? vai onko minulla vain jokin ongelma kielen kanssa tänään?), olisi minut saanut yllättää muutaman kerran. Tietysti yllätyin kohdatessani Varpaisillaan-maalauksen, jossa kaikkien näiden kasvojen jälkeen olikin tytön jalat. Riemua, varpaisillaan kurottelua, elämän keveyttä!

Tai ehkä juuri tämä oli näyttelyn yllätys: yhdet lapsen jalat ovat vapaammat ilmaisemaan itseään kuin kaikki nämä aikuisten kasvot ja ruumiit.

Tätähän pitääkin vähän sulatella.

(Pahoittelen kuvien huonoa laatua; pakkaspäivän aurinko paistoi suoraan ikkunasta maalauksiin.)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: