Popularisoitu kommentti taidekieleen

Ystävä oli leikannut minulle Hesarista jutun Taidepuhe on usein höpöhöpöä (HS 7.9.2010). Kiintoisa aihe ja tottahan tuo on. Mutta vain paikoin, väittäisin. Lehdistötiedotteet ovat usein tuollaista vaikeaa taidekieltä (olen lopettanut lehdistötiedotteiden lukemisen lähes kokonaan, koska ärsyynnyin niistä ja totesin, että näyttelyihin on parempi mennä ilman etukäteisärsyyntymistä).

Mutta luen aika suurta määrää suomalasten taiteilijoiden ja muiden taidealan toimijoiden blogeja, enkä törmää niissä useinkaan höpöhöpöön. Liekö sitten niin, että ne, jotka kirjoittavat blogia, ovat jo alun perin suuntautuneet kirjoittamiseen, ja osaavat tuoda ajatuksensa selvästi sanoin esiin? Vai kouliiko taiteesta kirjoittaminen (bloggaaminen) sujuvaksi taidekielenkäyttäjäksi?

Luen enemmän taidekirjoja englanniksi kuin suomeksi, eikä syynä ole ainoastaan se, että niitä kirjoja ei suomenneta, jotka haluan lukea (vaikka eihän niitä kyllä suomennetakaan). Olen ihastunut englanninkielisen maailman tuottamaan journalistiseen taidekirjallisuuteen, jossa (välillä tosin suorastaan puuduttavan pitkällisesti) kerrotaan ilmiöiden taustoja varsin osallistuvasti. Onkohan sitten popularisointi tässä oikea sana; kun taidekenttä on Suomea suurempi, taideteoriaakin uskalletaan popularisoida ilman, että elitismistä luopuminen pelottaa. Tai ehkä suuressa maailmassa on enemmän taiteen lähelle menemisen malleja? Kun on lukenut taiteesta ymmärrettäviä kirjoja, uskaltaa itsekin kirjoittaa sellaisia.

Ei tätä näin voi yleistää kuitenkaan. On selkeitä suomenkielisiäkin kirjoja ja auta armias kuinka vaikeita engalanninkielisiä. Mutta väittäisin, että usein kirjoittajan asenne on erilainen. Jos lähtökohtana on, että taide pitää ottaa vakavasti tieteellisen tutkimuksen yhtenä alueena, syntyy tekstiä, jota ei ole edes tarkoitettu ns. tavalliselle ihmiselle. Minusta kuitenkaan minkäänlainen pönkittäminen ei kuulu taiteeseen. Taide on kommunikaatiota siinä missä vaikkapa kaunokirjallisuuskin, eikä kommunikaatiota kannata varta vasten sumentaa ja hämmentää.

Vai toivooko joku, ettei tule ymmärretyksi?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: