Menneisyyden rationaalisuudesta ja nykypäivän kaoottisuudesta (Museokokemus: Åboa Vetus)

Åboa VetusKävin pitkästä aikaa Turussa Åboa Vetuksessa ja Ars Novassa, ja satuin paikalle juuri sopivasti opaskierrokselle. En yleensä pidä opaskierroksista, mutta keskiaikaisen Turun kohdalla tilanne oli tietysti toinen; oli paras saada tietoa mistä tahansa, jottei tuntisi katselevansa vain kellareita. Jotta tietäisi, mitä näkee, siis.

Opaskierros olikin informatiivinen ja loistava (opas oli nimeltään ehkä Aalto. Hän saattoi olla myös Virta. Jotain veteen liittyvää kuitenkin). Kierroksella alkoi kuitenkin ihmetyttää se, mikä ihmetyttää usein historiankirjoja lukiessakin: kaikki selitettiin rationaalisesti. Kun kierros saapui lasisen pikarin luo, opas kertoi, että pikarissa on raitoja, jotta niistä voi mitata juodun oluen tai viinan määrää. Ehkä, mutta eikös meilläkin ole laseja joissa on raitoja? Miksi me voimme koristella astiamme, mutta menneiden ihmisten täytyi tehdä jokainen valintansa tarkan rationaalisesti? Ei siis koristeita vaan mittoja.

Opas myönsi muutamassa kohdassa arkeologian ennakkoluuloja. Hän selitti, että ennen luultiin, ettei Turussa ollut varaa tehdä taloja tiilestä, että tiilitaloja oli vain rikkailla ja niissäkin tiiltä vain pintakoristeena. Ja sitten onkin löydetty tiiliraunioita niin maan paljon. Muutkin ennakkoluulot liittyivät tähän; on ajateltu, ettei Suomessa kenelläkään ollut varaa mihinkään.

Miksi näin ajatellaan? Että ennen elettiin niin huonoissa oloissa eikä kenelläkään ollut mitään? Oikeasti tuonne 1600-luvulle ei ole meiltä niin kovin monta sukupolvea (pelottavan vähän, oikeastaan). Miksi ihmiset olisivat tässä ajassa yhtäkkiä muuttuneet niin erinomaisiksi? Miksi ennen kaiken on ollut pakko olla huonommin?

Tämmöisiä mietin, ja sitten kierros vei Ars Novan puolelle, jossa on esillä ITE-taidetta. Palaan siihen asiaan joskus toiste.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: